czwartek, 31 października 2019

Babeczki na Halloween

Dzisiaj Halloween, więc na deser przygotowałam przepysznie "straszne " babeczki z robakami i pająkami. Moje dzieci były zachwycone smakiem i niepowtarzalnym wyglądem. Może i Wy chcecie spróbować? Oto składniki:

Babeczki
-23 dag mąki
-2 jajka
-250 ml mleka
-12 dag masła
-1 szklanka cukru
-2/3 szklanki kakao
-1 łyżeczka sody
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 łyżka ekstraktu waniliowego

Krem
-serek mascarpone
-2 mleczne czekolady
-1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard 12 sztuk
-markizy z kremem waniliowym od Dr Gerard 3 sztuki
-krem czekoladowy do smarowania- na nogi pająków
-małe kawałeczki czekolady (na oczy pająków)
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-żelki dżdżownice

Sposób przygotowania: masło rozpuszczam i studzę. Czekoladę drobno siekam. W miskach mieszam osobno mokre i suche składniki. Mokre wlewam do suchych i dokładnie mieszam. Przekładam masę do silikonowych foremek do 2/3 wysokości i do każdej foremki na sam środek wkładam ciasteczko Cookie Paws i piekę około 20 minut w 180 stopniach. Dokładnie studzę. Krem: czekolady kroję na kawałki, rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ucieram mascarpone z pudrem, dodaję ciepłą czekoladę i ucieram do połączenia się składników. Przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na babeczki. Tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną zimnej wody rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z czekolady powstaną grudki. Na babeczki nakładam „czekoladową ziemię” i układam żelki- dżdżownice, ale tylko na połowę babeczek. Markizy rozdzielam i usuwam krem (odkładam na talerzyk). Ciasteczka (trzy jasne i trzy ciemne) układam na pozostałych babeczkach (po jednym na każdej). Do worka cukierniczego przekładam krem z oddzielonych ciastek i wyciskam na ułożone markizy małe punkty i nakładam kawałeczki czekolady tak, aby powstały oczy. Krem czekoladowy do smarowania przekładam do worka cukierniczego i wyciskam nogi pająkom. Tak przygotowane babeczki dokładnie schładzam. Wypróbujcie, szczególnie dzisiaj, polecam i życzę dobrej zabawy oraz smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz