środa, 16 października 2019

Goście z przedszkola


Goście z przedszkola

 

Ania nasza najmłodsza córeczka od dłuższego czasu zapowiadała swoich gości. Wiadomo, że są to słodkie łasuch, które uwielbiają słodycze od dr Gerarda. Na początek zostali poczęstowani, ciasteczka szkolne, gingerbrrads –pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej z firmy dr Gerard. A dalsza gościnność naszych młodych gości była przy smacznych, nieco innych ciasteczkach, oto przepis

Ciastka wiatraczki

Składniki

240g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko lub żółtko, 240g kremowego sera białego, 2 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany kremówki, wybrany dżem, marmolada lub powidła, cukier puder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

W dużej misce zmieszaj rękoma masło, sól, jajko, kremowy ser biały, mąkę i śmietanę kremówkę. Uformuj z nich jednorodne, lepkie ciasto. Owiń je ciasno folią śniadaniową i włóż na 2-3 godziny do lodówki.

 

 

 

 

2

 

Piekarnik nagrzej do 175ºC. Ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby nieco się ogrzało. Podziel je na dwie części. Jedną włóż z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkuj na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.

 

 

 

 

3

 

Ciasteczka wiatraczki - krok 3

Pokrój ciasto na kwadraty o boku 7,5 cm. Każdy z nich natnij wzdłuż przekątnych zostawiając około 2,5 cm kawałek ciasta w środku nietknięty (patrz zdjęcie).

 

 

 

 

4

 

Ułóż kwadraty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Na środek każdego z nich nałóż około 1 łyżeczki marmolady lub powidła, a rogi kwadratów zagnij w kształt wiatraczka. Każdy tak zagięty róg dobrze dociśnij do spodu zarówno w środkowej części, jak i przy krawędziach. Dzięki temu wiatraczki „nie otworzą się” podczas pieczenia.

 

 

 

 

5

 

Ciasteczka wiatraczki

Włóż ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut, do czasu, aż zrobią się złote i chrupiące. Ostudź je przez kilka minut na blasze, a następnie przełóż na kratkę do studzenia ciasta. Na koniec oprósz wiatraczki cukrem pudrem

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz