Goście z przedszkola
Ania nasza najmłodsza córeczka od dłuższego czasu
zapowiadała swoich gości. Wiadomo, że są to słodkie łasuch, które uwielbiają
słodycze od dr Gerarda. Na początek zostali poczęstowani, ciasteczka szkolne,
gingerbrrads –pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej z firmy
dr Gerard. A dalsza gościnność naszych młodych gości była przy smacznych, nieco
innych ciasteczkach, oto przepis
Ciastka wiatraczki
Składniki
240g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko lub
żółtko, 240g kremowego sera białego, 2 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany
kremówki, wybrany dżem, marmolada lub powidła, cukier puder
1
W dużej misce zmieszaj rękoma masło, sól, jajko, kremowy ser
biały, mąkę i śmietanę kremówkę. Uformuj z nich jednorodne, lepkie ciasto. Owiń
je ciasno folią śniadaniową i włóż na 2-3 godziny do lodówki.
2
Piekarnik nagrzej do 175ºC. Ciasto wyjmij z lodówki i
pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, żeby nieco się ogrzało. Podziel je
na dwie części. Jedną włóż z powrotem do lodówki, a drugą rozwałkuj na dobrze
posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.
3
Ciasteczka wiatraczki - krok 3
Pokrój ciasto na kwadraty o boku 7,5 cm. Każdy z nich natnij
wzdłuż przekątnych zostawiając około 2,5 cm kawałek ciasta w środku nietknięty
(patrz zdjęcie).
4
Ułóż kwadraty na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
pergaminowym. Na środek każdego z nich nałóż około 1 łyżeczki marmolady lub
powidła, a rogi kwadratów zagnij w kształt wiatraczka. Każdy tak zagięty róg
dobrze dociśnij do spodu zarówno w środkowej części, jak i przy krawędziach.
Dzięki temu wiatraczki „nie otworzą się” podczas pieczenia.
5
Ciasteczka wiatraczki
Włóż ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15
minut, do czasu, aż zrobią się złote i chrupiące. Ostudź je przez kilka minut
na blasze, a następnie przełóż na kratkę do studzenia ciasta. Na koniec oprósz
wiatraczki cukrem pudrem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz