wtorek, 23 czerwca 2020

Jak przygotować glazurę cukierniczą?


Jak przygotować glazurę cukierniczą?

Glazura cukiernicza nadaje ciekawy połysk naszym wyrobom. Często ja przygotowujemy do tortów lub lodów i deserów mrożonych. Dobrze produkty do glazury zamrozić aby struktura ciasta była gładka wtedy osiągniemy idealny efekt lustra. Najpopularniejszą polewą, którą większość osób przygotowuje w domu jest glazura z mleka skondensowanego. Potrzebujemy białą czekoladę, którą łamiemy czy kruszymy do naczynia. W międzyczasie przygotowujemy żelatynę, wsypujemy do szklanki i zalewamy ją wodą. Na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy mleko skondensowane słodzone. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w syropie czekoladę. Po rozpuszczeniu dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aby mieć pewność, że nie ma żadnych grudek po żelatynie bo nie raz tak bywa to masę możemy przecedzić przez sitko. Tak przygotowaną glazurą polewamy wyjęte z lodówki ciasto. Ale uwaga masa szybko zastyga. Jeżeli chcemy uzyskać różne barwy polewy dzielimy ją na mniejsze części i do każdej dodajemy kolorowy barwnik spożywczy. Polewamy kolorami na zmianę. Czekamy aż zastygnie. Taką glazurę możemy zrobić ze śmietany kremówki i z kakao. Potrzebujemy wody, cukru, śmietanę 36%, kakao oraz żelatynę. Postępujemy podobnie tylko zamiast mleka skondensowanego wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy kakao. Naturalny barwnik. Polewamy nią na przykład lody waniliowe kulki do tego dodajemy kilka Draży Maltikeks dr Gerarda lub rurki waflowe z nadzieniem czekoladowym. Pięknie wygląda i na pewno zachwyci naszych gości.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz