Jak przygotować glazurę cukierniczą?
Glazura cukiernicza
nadaje ciekawy połysk naszym wyrobom. Często ja przygotowujemy do
tortów lub lodów i deserów mrożonych. Dobrze produkty do glazury
zamrozić aby struktura ciasta była gładka wtedy osiągniemy
idealny efekt lustra. Najpopularniejszą polewą, którą większość
osób przygotowuje w domu jest glazura z mleka skondensowanego.
Potrzebujemy białą czekoladę, którą łamiemy czy kruszymy do
naczynia. W międzyczasie przygotowujemy żelatynę, wsypujemy do
szklanki i zalewamy ją wodą. Na małym ogniu gotujemy wodę z
cukrem aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy mleko
skondensowane słodzone. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w syropie
czekoladę. Po rozpuszczeniu dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy
aby mieć pewność, że nie ma żadnych grudek po żelatynie bo nie
raz tak bywa to masę możemy przecedzić przez sitko. Tak
przygotowaną glazurą polewamy wyjęte z lodówki ciasto. Ale uwaga
masa szybko zastyga. Jeżeli chcemy uzyskać różne barwy polewy
dzielimy ją na mniejsze części i do każdej dodajemy kolorowy
barwnik spożywczy. Polewamy kolorami na zmianę. Czekamy aż
zastygnie. Taką glazurę możemy zrobić ze śmietany kremówki i z
kakao. Potrzebujemy wody, cukru, śmietanę 36%, kakao oraz żelatynę.
Postępujemy podobnie tylko zamiast mleka skondensowanego wlewamy
śmietanę kremówkę i dodajemy kakao. Naturalny barwnik. Polewamy
nią na przykład lody waniliowe kulki do tego dodajemy kilka Draży Maltikeks dr Gerarda lub rurki waflowe z nadzieniem czekoladowym. Pięknie wygląda i na pewno
zachwyci naszych gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz