czwartek, 18 czerwca 2020

Truskawki i słodycze

U mnie w kuchni rządzą ostatnio truskawki, rodzinka je uwielbia, tak samo jak słodycze od Dr Gerarda. Dzisiaj przygotowałam na deser kakaowy biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami, pianką truskawkową i wafelkami w czekoladzie. Pyszne, delikatne w smaku i bardzo szybko znikło z talerza. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao 
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
-5 żółtek
-6 łyżek wody
-3 łyżki mąki pszennej
-pół litra mleka
-3 łyżki cukru
-kostka margaryny

Pianka
-5 białek
-1 galaretka truskawkowa
-1 szklanka cukru

Dodatkowo 
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard w czekoladzie 128 g 
-1 kg truskawek

Sposób przygotowania: biszkopt: jajka ubijam z cukrem. Stopniowo dodaję przesiane sypkie składniki, ciasto przekładam na blachę (około 25/35 cm) i piekę w 180 stopniach około 20 minut. Żółtka mieszam z wodą i mąką. Mleko gotuję z cukrem, na gotujące się mleko wlewam rozmieszane żółtka z mąką, cały czas mieszając gotuję do zgęstnienia. Studzę. Margarynę ucieram, porcjami dodaję zimną masę budyniową i ucieram na puszysty krem. Biszkopt smaruję kremem, układam połówki truskawek. Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, a na koniec przestudzoną galaretkę. Gotową piankę wykładam na truskawki. Wierzch dekoruję pokruszonymi wafelkami i całość schładzam. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a ciasto przepyszne. Polecam i życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz