piątek, 26 czerwca 2020

Na mazurach

Na parę dni pojechałem do kolegi na mazury. Mieszka on nad jeziorem. Na posmakowanie zabrałem dla jego wnucząt ciastka Mafijne Brownie od firmy Doktor Gerard.W Mikołajkach bo tam on mieszka pływaliśmy łudką zresztą jego prywatną. Wieczorem robiliśmy grilla. Na grilla przychodzili też jego sąsiedzi było więc wesoło. W któryś ponury dzień trzeba było siedzieć w domu bo padał deszcz o łudce nie było mowy. Za proponowałem aby zrobić tartę śmietankową z pryncypałkami od firmy Doktor Gerard. Kolega ma samochód więc pojechał do sklepu po potrzebne składniki. Zrobiła tartę jego żona. Do kawy było jak znalazł. Po tygodniu wruciłem do domu. Składniki Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm): • 100 g zimnego masła • 1 jajko • 160 g mąki pszennej tortowej • 80 g cukru pudru Zalewa śmietankowa: • 100 ml śmietanki kremówki • 100 g jogurtu naturalnego • 50 g cukru • 2 jajka • 20 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda Polewa czekoladowa: • 30 g masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka mleka • 1 łyżka naturalnego kakao Sposób przygotowania \Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę. Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz