Od rana pada deszcz. Jest krótki
odpoczynek od upałów. Te chwile warto spędzić w kuchni – zrobić coś pysznego
dla siebie i domowników. Marta przygotowuje właśnie ulubione tartaletki według
receptury ze strony internetowej z przepisami Dr Gerard. Tartaletki Vit’am –
tak brzmi ich dokładna nazwa. Nietrudno się domyśleć, że te kruche ciasteczka
wypełnione serowym kremem powstały z ciastek wielozbożowych Vit’am. Zacznijmy
od tego co to są tartaletki. Nazwa ich wywodzi się od tarty – najpopularniejszego
ciasta rodem z Francji. Tarta to kruche ciasto uformowane za pomocą blaszki o
falbaniastych brzegach, z wierzchu wypełnione słodkim kremem i owocami bądź w
wersji wytrawnej. Tartaletki są to mniejsze formy tarty – takie na raz. Można
je tak samo jak w przypadku tarty przygotować na wiele sposobów i na słodko i
na wytrawnie. Zawsze jednak podstawę stanowi kruche ciasto wypiekane bez dodatków
lub razem z dodatkami. Te ostatnie sprawdzą się w przypadku owocowego wsadu.
Wśród licznych przepisów na tarty lub tartaletki można znaleźć te w wersji bez
pieczenia, tak jak ta, którą proponuje Dr Gerard. W tym przypadku kruchy spód
ciasta powstaje z pokruszonych ciastek wielozboźowych Vit’am śliwkowych Dr
Gerard wymieszanych z masłem. Dokładnie połączone składniki formujemy dobrze
dociskając w foremkach, po czym schładzamy je w lodówce. Do przygotowania kremu
potrzebujemy jedynie opakowanie serka typu philadelphia, sok z połowy cytryny
oraz 3-4 łyżki cukru pudru. Te składniki trzeba połączyć mikserem i za pomocą
rękawa cukierniczego nakładać na schłodzone i ostrożnie wyciągnięte z foremek
ciasteczka. Całość zdobimy owocami sezonowymi lub konfiturą. Jest to słodycz prosta
w przygotowaniu a zarazem przepyszna i bardzo efektowna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz