wtorek, 23 czerwca 2020

Tartaletki – pyszne i efektowne


Od rana pada deszcz. Jest krótki odpoczynek od upałów. Te chwile warto spędzić w kuchni – zrobić coś pysznego dla siebie i domowników. Marta przygotowuje właśnie ulubione tartaletki według receptury ze strony internetowej z przepisami Dr Gerard. Tartaletki Vit’am – tak brzmi ich dokładna nazwa. Nietrudno się domyśleć, że te kruche ciasteczka wypełnione serowym kremem powstały z ciastek wielozbożowych Vit’am. Zacznijmy od tego co to są tartaletki. Nazwa ich wywodzi się od tarty – najpopularniejszego ciasta rodem z Francji. Tarta to kruche ciasto uformowane za pomocą blaszki o falbaniastych brzegach, z wierzchu wypełnione słodkim kremem i owocami bądź w wersji wytrawnej. Tartaletki są to mniejsze formy tarty – takie na raz. Można je tak samo jak w przypadku tarty przygotować na wiele sposobów i na słodko i na wytrawnie. Zawsze jednak podstawę stanowi kruche ciasto wypiekane bez dodatków lub razem z dodatkami. Te ostatnie sprawdzą się w przypadku owocowego wsadu. Wśród licznych przepisów na tarty lub tartaletki można znaleźć te w wersji bez pieczenia, tak jak ta, którą proponuje Dr Gerard. W tym przypadku kruchy spód ciasta powstaje z pokruszonych ciastek wielozboźowych Vit’am śliwkowych Dr Gerard wymieszanych z masłem. Dokładnie połączone składniki formujemy dobrze dociskając w foremkach, po czym schładzamy je w lodówce. Do przygotowania kremu potrzebujemy jedynie opakowanie serka typu philadelphia, sok z połowy cytryny oraz 3-4 łyżki cukru pudru. Te składniki trzeba połączyć mikserem i za pomocą rękawa cukierniczego nakładać na schłodzone i ostrożnie wyciągnięte z foremek ciasteczka. Całość zdobimy owocami sezonowymi lub konfiturą. Jest to słodycz prosta w przygotowaniu a zarazem przepyszna i bardzo efektowna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz