Biszkopt
-3 jajka
-½ szklanki cukru
-½ szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g startej białej czekolady
Krem ciemny
-250 g masła
-200 g mlecznej czekolady
-200 g serka mascarpone
Krem jasny
-250 g masła
-100 g białej czekolady
-100 g serka mascarpone
Dodatkowo
-biszkopty Jaśki od Dr Gerard 2 opakowania
-2 galaretki o smaku owoce leśne
-500 g owoców (truskawek, borówek)
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując. Żółtka mieszam w misce i powoli wlewam do białek, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiewam, dodaję do piany razem z czekoladą, mieszam do połączenia się składników. Formę (około 24/35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do formy. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Krem ciemny: mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, gdy przestygnie, łączę ją z serkiem mascarpone. Masło ucieram, stopniowo dodaję czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Krem jasny: białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, gdy przestygnie, łączę ją z serkiem mascarpone. Masło ucieram, stopniowo dodaję czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Biszkopt smaruję kremem ciemnym, układam biszkopty Jaśki, nakładam krem jasny, na który wykładam owoce i zalewam je tężejącą galaretką. Podaję po dokładnym schłodzeniu gdy galaretka stężeje. Aby uzyskać obłędny i niepowtarzalny smak ciasta do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz