piątek, 19 czerwca 2020

Na rozpoczęcie weekendu

Na rozpoczęcie weekendu przygotowałam szpinakowe ciasto przełożone masą z truskawkami i ciastkami wielozbożowymi oraz polewą czekoladową. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto

-4 jajka
-450 g szpinaku mrożonego
-3/4 szklanki oleju
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cukier wanilinowy
-szczypta soli

Masa

-2 opakowania śmietany w proszku 
-2 galaretki agrestowe
-1 łyżka żelatyny
-2 szklanki wody wrzącej
-4 łyżki wody zimnej
-1,5 szklanki zimnego mleka

Dodatkowo

-ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerard opakowanie 
-500 g truskawek 
-100 g czekolady mlecznej
-6 łyżek mleka

Sposób przygotowania: ciasto: szpinak rozmrażam na sitku, odsączam. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaję po kolei cukry, żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szpinak i za każdym razem miksuję. Jednolite ciasto wlewam do blaszki (25/35 cm) wyłożonej papierem i piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Jeden blat układam w blaszce. Żelatynę zalewam zimną wodą, odkładam na 10 minut, następnie zalewam wrzątkiem, dodaję galaretki agrestowe, mieszam do rozpuszczenia i studzę. Śmietanę w proszku ubijam z mlekiem, dodaję zimną galaretkę agrestową i miksuję, dodaję pokrojone truskawki i mieszam. Połowę masy wykładam na ciasto w blaszce, na masie układam ciastka wielozbożowe Vit’am, nakładam resztę masy i przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem i polewam wierzch ciasta. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Deser o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie, z pewnością zasmakuje każdemu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz