czwartek, 25 czerwca 2020

Szybki świetny deser.


Szybki świetny deser.

Z przydomowego ogródka przyniosłam kilka świeżo zerwanych truskawek. Wyjęłam pucharki do lodów, na ich dno pokruszyłam po trzy ciasteczka  wielozbożowe Vit’am, na które wyłożyłam solidną porcję lodów, kilka pokrojonych truskawek ozdabiając cały puchar smacznym Biszkoptem Jaśkiem i chrupiącym wafelkiem Pryncypałkiem. Wszystkie ciasteczka były z firmy Dr Gerard.  Deser prezentował  się znakomicie, a smakował rewelacyjnie. Dzisiaj tak szybko i łatwo można przygotować coś naprawdę smacznego, bez wysiłku i niepotrzebnie traconego czasu. Często nie doceniamy zmian, które są dookoła nas i towarzyszą nam w codziennym życiu. Te wszystkie uproszczenia i doskonałości traktujemy tak zwyczajnie jakby były z nami zawsze. Bez problemu możemy kupić różne produkty. Tylko wybór należy do nas. Warto poszukać inspiracji na stronie http://drgerard.eu/przepisy.  Znajdziecie tam mnóstwo doskonałych podpowiedzi na przygotowanie deseru bez pieczenia. Pewnie nie bez znaczenia jest zamożność naszego portfela. Tak więc kupujmy mądrze, zdrowo i smacznie. Jeżeli możemy pozwolić sobie czasowo i finansowo na odrobinę szaleństwa to zachęcam do przygotowania fantastycznego sernika bez pieczenia z Pryncypałkami według przepisu  Madame Edith. Poniżej przepis dla zainteresowanych, a ja życzę smacznego.

Autor: Madame Edith

Sernik bez pieczenia z PryncyPałkami Classic

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)

Na spód:
·         200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
·         50 g migdałów
·         60 g masła
Dekoracja:
·         4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
·         3 łyżki konfitury truskawkowej
·         10 truskawek
Masa serowa:
·         200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
·         9 płatków żelatyny (18 g)
·         1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
·         180 g jogurtu greckiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz