Szybki świetny deser.
Z przydomowego ogródka przyniosłam kilka świeżo zerwanych
truskawek. Wyjęłam pucharki do lodów, na ich dno pokruszyłam po trzy
ciasteczka wielozbożowe Vit’am, na które
wyłożyłam solidną porcję lodów, kilka pokrojonych truskawek ozdabiając cały
puchar smacznym Biszkoptem Jaśkiem i chrupiącym wafelkiem Pryncypałkiem.
Wszystkie ciasteczka były z firmy Dr Gerard.
Deser prezentował się znakomicie,
a smakował rewelacyjnie. Dzisiaj tak szybko i łatwo można przygotować coś
naprawdę smacznego, bez wysiłku i niepotrzebnie traconego czasu. Często nie
doceniamy zmian, które są dookoła nas i towarzyszą nam w codziennym życiu. Te
wszystkie uproszczenia i doskonałości traktujemy tak zwyczajnie jakby były z
nami zawsze. Bez problemu możemy kupić różne produkty. Tylko wybór należy do
nas. Warto poszukać inspiracji na stronie http://drgerard.eu/przepisy.
Znajdziecie tam mnóstwo doskonałych
podpowiedzi na przygotowanie deseru bez pieczenia. Pewnie nie bez znaczenia
jest zamożność naszego portfela. Tak więc kupujmy mądrze, zdrowo i smacznie. Jeżeli
możemy pozwolić sobie czasowo i finansowo na odrobinę szaleństwa to zachęcam do
przygotowania fantastycznego sernika bez pieczenia z Pryncypałkami według
przepisu Madame Edith. Poniżej przepis
dla zainteresowanych, a ja życzę smacznego.
Autor: Madame Edith
Sernik bez pieczenia z PryncyPałkami Classic
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
·
200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr
Gerard
·
50 g migdałów
·
60 g masła
Dekoracja:
·
4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
·
3 łyżki konfitury truskawkowej
·
10 truskawek
Masa serowa:
·
200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
·
9 płatków żelatyny (18 g)
·
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
·
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W małym
rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały
z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna,
by uzyskać spód sernika.
W małej
miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny.
Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany
kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna
całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać
doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę
z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką
dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy
na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem
lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu
sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę
wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz