wtorek, 16 czerwca 2020

Przygotowania do podróży.


    Zbliża się okres, w którym wielu z nas będzie podróżowało.
 Dla większego bezpieczeństwa i komfortu, będzie to raczej podróż własnym samochodem. Gorzej mają ci, którzy z przyczyn obiektywnych muszą podróżować środkami publicznymi.
Jednakże wszyscy w trakcie podróży  lubią co nieco przekąsić. Tak to bywa, że w podróży  chętnie sięgamy po przekąski. Dobrym sposobem jest zaopatrzyć się przed podróżą  w słodycze np. Dr Gerarda. 
 Wśród wielu smacznych słodyczy tej firmy godne polecenia są  ciastka Mafijne Brownie, biszkopty Jaśki oraz ciastka wielozbożowe Vit’am.
      Trzeba też przyznać, że własnoręcznie zrobione przekąski w podróży smakują wwyśmienicie.
 Przed podróżą można przygotować nieco fantazyjne przekąski, których nie kupimy nigdzie. W obecnej sytuacji pandemii jest zapewne nawet wskazane by  jeść własnoręcznie przygotowane przekąski.
Takimi przekąskami mogą być np. 
  Tartaletka z groszkiem.
 
 Oto potrzebne składniki;
     Ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
1 cebula
2 łyżki masła
2 puszki groszku
2 jajka
szklanka śmietany
100 g startego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz do formy
 
    Sposób wykonania:

 Ciasto:
 
 Mąkę, sól, wsypać do miski. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ugniatamy do otrzymania kruszonki, a następnie dodajemy wodę i ugniatamy do powstania jednolitej kuli.
 Kulę zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Groszek odcedzamy, który przepłukujemy wrzątkiem.
   Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle, dodać groszek i ok. 3 min. podusić i doprawić do smaku.

 Formę smarujemy tłuszczem.

Wyjęte ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę.
Nadmiar ciasta z nad formy odkrawamy.
  Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy i mieszamy.

Na ciasto układamy groszek z cebulą, a następnie zalewamy masą jajeczną. Csiasto wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
  Pod koniec pieczenia należy tartę posypać serem.
Kiedy ser się roztopi ciasto wyjmujemy.
   Po przestudzeniu kroimy w kwadraty, tak by były gotowe do przegryzienia w czasie podróży.

    Smacznego..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz