czwartek, 25 czerwca 2020

Truskawkowy deser.



    
       Obecnie mamy sezon truskawkowy, więc dobrym pomysłem jest przygotwanie deseru  z użyciem truskawek.  Wszystkim, którzy  będą mieli okazję spróbować ten deser, zapewne będzie smakował. 
  Ten deser zachwyca nie tylko ze względu na smak, ale też wygląd jest piękny.
  Mnie osobiście bardzo posmakował, dlatego też podaję poniżej przepis.

    Potrzebne składniki.

    Na masę kisielową:
100 g masła
2 op. kisielu truskawkowego
1 op. galaretki truskawkowej

    Na pienkę:
100 g śmietany 36%
2 op. glalretki truskawkowej

    Dodatkowo:
500 g truskawek
op. biszkoptów -PAŁECZKI KREMOWO- TRUSKAWKOWE -Dr Gerarda
op. herbatników  -LISTKI Z CUKREM  -Dr Gerarda
op..  galaretki truskawkowej

         Sposób przygotowania:
   Na dnie blachy układamy biszkopty.

 1. Masa Kisielowa.
W trzech szklankach wody gotujemy kisiele. Do gorących kisieli  dodajemy galaretkę oraz masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia.
  Przestudzoną masą zalewamy biszkopty.
Na wierzchu układamy pokrojone w plastyk truskawki i przykrywamy warstwą herbatników -Dr Gerarda.
 
   2. Pianka:
 W dwóch szklnkach wrzącej wody rozpuszczamy galaretki truskawkowe.
Odstawiamy do całkowitego schłodzenia, ale nie mogą zastygać.
Na sztywno ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
  Piankę wylewamy na herbatniki, wygładzamy  i odstawiamy do schłodzenia.
 
    W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem i schładzamy.
   Pozostałe truskawki wykładamy na zastygniętą piankę i zalewamy chłodną galaretką.
     Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, by nie kusiła.

     SMACZNEGO.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz