poniedziałek, 29 czerwca 2020

Urodzinowy torcik.

W zeszłym tygodniu wnuczek miał ósme urodziny.  Dzieci nie chodząc do szkoły i nie spotykając się ze sobą po prostu się stęsknili, więc córka postanowiła, że zaproszą najbliższe koleżanki i kolegów na urodziny wnuczka. Ja zaproponowałam, że może zrobię jakiś nie duży torcik
A oto przepis na tort bananowy  z ciastkami Biszkopty Jaśki od Dr Gerarda
Składniki
1,5 litra śmietany kremówki         
3 dojrzałe banany                       
szklanka mąki 2 łyżki likieru kokosowego
5 białek  2 łyżeczki proszku do pieczenia   szklanka cukru pudru
szklanka soku ananasowego           pół szklanki nektaru  bananowego
8 łyżeczek żelatyny                       2 gorzkie czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia     ciastka Biszkopty Jaśki Dr Gerarda
do dekoracji plastry ananasa i chipsy kokosowe
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodaj żółtka, likier i mąkę z proszkiem. Upiecz biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm, upieczony odstaw do wystudzenia.  Kremówkę ubij z pudrem i wstaw do lodówki. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. Banany zmiksuj z nektarem. Wymieszaj z 1/4 kremówki i zimną żelatyną. Miskę wyłóż folią spożywczą, przelej mus bananowy i wstaw do lodówki, żeby stężał.
Czekoladę roztop.   3 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości wody i wystudź. Pół pozostałej kremówki połącz z czekoladą i żelatyną.
Biszkopt przekrój na pół. Spodni placek ułóż na paterze i zepnij obręczą tortownicy wyłożoną folią aluminiową. Na środek placka wyłóż mus bananowy i rozsmaruj, na to ciastka Biszkopty Jaśki Dr Gerarda i przyłóż je musem czekoladowym i schłódź. Na schłodzone ciasto połóż drugi placek
Sok ananasowy podgrzej, rozpuść w nim resztę żelatyny. Wystudź i połącz z kremówką.
Tężejącą przełóż na placek, schładzaj 4 godziny w lodówce.  Według swojej inwencji udekoruj tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz