sobota, 27 czerwca 2020

Wizyta kolegi

Mam kolegę cukiernika który mnie niespodziewanie odwiedził. Byłem mile zaskoczony. Do kawy miałem akurat Słodycze od firmy Doktor Gerard.Słodycze temu smakowały lecz stwierdził, że zjadł by kawałek ciasta ja zresztą też. Chciałem pujść do sklepu ale on mówi przeciesz ja umię piec jak mam jakiś dobry przepis i składniki to upiecze. Mówie nie ma sprawy. Udaliśmy się do sklepu po potrzebne składniki na sernik nowojorski z strony Doktora Gerarda. Wyszedł pyszny polecam. Był umnie dwa dni. Składniki Spód: • 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard • 75 g roztopionego masła Masa serowa: • 1 kg sera na sernik • 2 jajka • 250 g cukru • 3 łyżki mąki • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • skórka i sok z jednej cytryny • 300 ml kwaśnej śmietany Solony karmel: • 100 g cukru • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany • sól morska Sposób przygotowania Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard. Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia. Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy. Solony karmel Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz