czwartek, 18 czerwca 2020

Z otchłani czasu.


Z otchłani czasu.

Robiąc porządki w szufladach natchnęłam się na stary zeszyt z przepisami. Z uśmiechem na twarzy uległam nostalgii przeglądając pożółkłe kartki. Każdy zawarty w zeszycie przepis to jakieś wspomnienie z beztroskiego dzieciństwa. Na dłużej zatrzymałam się przy przepisie na blok czekoladowy. Pamiętacie co to takiego? Pyszna czekoladowa masa z kawałkami ciasteczek w środku. Postanowiłam zrobić to cudo z PRL odrobinę modyfikując przepis. Dawnego mleka w proszku w niebieskich woreczkach foliowych już niema, więc użyłam innego. Ponad to wykorzystałam doskonałe słodycze od Dr Gerarda.
Masło, cukier, kakao, woda i cała paczka mleka w proszku  ogrzewana tak długo aż zrobi się plastyczna masa. W ostatniej chwili przed wylaniem (w korytko do ciasta wyłożone papierem do pieczenia) wrzucić rozkruszone na kawałki chrupiące ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerarda. Całość szybko wymieszać, wyłożyć do korytka i poczekać, aż wystygnie. Można włożyć do lodówki. Tak przygotowany blok czekoladowy kroimy na grube plastry i rozkoszujemy się jego smakiem, aromatem przy porannej kawie.
Jeśli rano jesteśmy zbyt zajęci na przygotowywanie deseru to warto zadbać o doskonałe same w sobie słodycze od Dr Gerarda. Rewelacyjne w swym czekoladowym smaku, cudownie chrupiące wafelki Pryncypałki lub delikatne, mięciutkie biszkopty Jaśki. Wybór słodkich i słonych przekąsek z firmy Dr Gerard jest tak ogromny, że trudno im się oprzeć. Nawet najbardziej wyczuleni na oryginalne smaki klienci znajdą odpowiednie słodycze dla siebie. Zachęcam, sprawdźcie sami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz