wtorek, 16 czerwca 2020

Pyszne ciacho

Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam. Na niedzielę przygotowałam biszkopt z kremem truskawkowym, truskawkami, galaretką, kremem śmietankowym i kakaowymi herbatnikami z kremem czekoladowym. Pyszne ciacho. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki: 

Biszkopt
-4 jajka 
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki czarnego kakao
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem truskawkowy
-330 ml śmietany kremówki 30 %
-250 g serka mascarpone
-250 g truskawek
-2 łyżki cukru
-3 łyżeczki żelatyny
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Krem śmietankowy
-330 ml śmietany kremówki 30 %
-250 g serka mascarpone
-2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
-cukier puder 

Dodatkowo
-500 g truskawek
-3 galaretki truskawkowe 
-5 szklanek wrzątku
-ciastka Mafijne Brownie od Dr Gerard opakowanie 

Sposób przygotowania: galaretki rozpuszczam w 5 szklankach wrzątku i studzę. Biszkopt: białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję sól i ubijam na sztywno, następnie dodaję cukier i miksuję, dalej dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Cienką stróżką wlewam olej, cały czas miksując. Stopniowo dodaję mąki z proszkiem, kakao i miksuję do połączenia. Ciasto wlewam na blaszkę (około 25/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Krem truskawkowy: żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Truskawki zasypuję cukrem, podgrzewam, wlewam sok z cytryny, rozpuszczoną mąkę w wodzie, mieszam i gotuję. Ściągam z ognia, dodaję napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszam i studzę. Schłodzoną śmietankę i serek ubijam na puszysty krem, pod koniec dodaję cukier puder oraz tężejące truskawki, miksuję do połączenia i wykładam równomiernie na biszkopt. Umyte i pokrojone truskawki układam na kremie. Lekko tężejące galaretki wylewam na owoce i wkładam do lodówki. Krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę i serek ubijam na puszysty krem, pod koniec ubijania wsypuję cukier puder oraz napęczniałą, rozpuszczoną żelatynę i miksuję. Krem wykładam na galaretkę. Wierzch posypuję pokrojonymi na małe kawałeczki ciastkami Dr Gerarda. Do przygotowania tego i każdego innego ciasta lub deseru wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz