Wakacje Marta uważa za rozpoczęte.
Ostatni egzamin w gastronomiku zdany. Świadectwo odebrane. Można pomyśleć o
wakacjach. Ale cóż to by były za wakacje bez ciast i deserów. Czas bez słodyczy
to czas stracony, zatem Marta ma plan wykorzystać dopiero co zdobytą wiedzę w
szkole w celu zrobienia słodkiej niespodzianki rodzinie, do której właśnie się
wybiera. Dziewczyna poznała różne techniki dekorowania ciast i deserów za
pomocą barwników spożywczych. Oczywiście w międzyczasie bez ulubionych słodyczy
Dr Gerard się nie obejdzie, czyli ciastek Mafijnych Brownie i Pryncypałek ale
przy okazji Marta zrobi coś od siebie – tort, ciast lub deser ręcznie zdobiony.
Cieniowanie i zdobienie za pomocą szablonów możliwe do wykonania za sprawą
barwników w płynie – to robi wrażenie. Może jednak dziewczyna zdecyduje się na
zastosowania zamszu w spreju – technika dekorowania także powierzchni deserów
daje ciekawe złudzenie zamszu. Marta poznała wszystkie istniejące barwniki spożywcze,
które dzielą się na barwniki wodnorozpuszczalne i tłuszczorozpuszczalne a są
to: barwniki w żelu, w proszku, w spreju, barwniki na bazie masła kakaowego
oraz te już wspomniane wcześniej: barwniki w płynie i zamsze w spreju. Istnieje
jeszcze inny podział barwników spożywczych: barwniki naturalne, syntetyczne
oraz barwniki AZO Free. Te naturalne jak na przykład karmel lub beta karoten –
istniejące w naturze, pozyskiwane w procesach technologicznych naliczyć możemy
16 oraz 3 identyczne z naturalnymi. Tą wiedzą dziewczyna może się pochwalić,
lecz najbardziej lubi ją stosować w praktyce i do tego też są wakacje i czas
wolny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz