poniedziałek, 29 czerwca 2020

Poznajmy barwniki



Wakacje Marta uważa za rozpoczęte. Ostatni egzamin w gastronomiku zdany. Świadectwo odebrane. Można pomyśleć o wakacjach. Ale cóż to by były za wakacje bez ciast i deserów. Czas bez słodyczy to czas stracony, zatem Marta ma plan wykorzystać dopiero co zdobytą wiedzę w szkole w celu zrobienia słodkiej niespodzianki rodzinie, do której właśnie się wybiera. Dziewczyna poznała różne techniki dekorowania ciast i deserów za pomocą barwników spożywczych. Oczywiście w międzyczasie bez ulubionych słodyczy Dr Gerard się nie obejdzie, czyli ciastek Mafijnych Brownie i Pryncypałek ale przy okazji Marta zrobi coś od siebie – tort, ciast lub deser ręcznie zdobiony. Cieniowanie i zdobienie za pomocą szablonów możliwe do wykonania za sprawą barwników w płynie – to robi wrażenie. Może jednak dziewczyna zdecyduje się na zastosowania zamszu w spreju – technika dekorowania także powierzchni deserów daje ciekawe złudzenie zamszu. Marta poznała wszystkie istniejące barwniki spożywcze, które dzielą się na barwniki wodnorozpuszczalne i tłuszczorozpuszczalne a są to: barwniki w żelu, w proszku, w spreju, barwniki na bazie masła kakaowego oraz te już wspomniane wcześniej: barwniki w płynie i zamsze w spreju. Istnieje jeszcze inny podział barwników spożywczych: barwniki naturalne, syntetyczne oraz barwniki AZO Free. Te naturalne jak na przykład karmel lub beta karoten – istniejące w naturze, pozyskiwane w procesach technologicznych naliczyć możemy 16 oraz 3 identyczne z naturalnymi. Tą wiedzą dziewczyna może się pochwalić, lecz najbardziej lubi ją stosować w praktyce i do tego też są wakacje i czas wolny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz