piątek, 26 czerwca 2020

Wymarzony wyjazd


Wymarzony wyjazd

 

Taki kilkudniowy wyjazd marzył nam się od dawna. Ciechocinek jest wspaniałym miasteczkiem uzdrowiskowym. Mamy tu znajomych gdzie możemy się zatrzymać, byliśmy tu cztery lata temu, na dwutygodniowych wczasach, było bardzo fajnie. Na początek świeżo zaparzona kawa, biszkopty jaśki, wafelki pryncypałki o smaku orzechowym od dr. Gerarda. Po powrocie z miasta, Krysia poczęstowała nas pysznym ciastem

 

 i wag

 

 

 

Składniki

 

 

 

 

 

jajka

 

 5 sztuk

 

 

 

 

cukier drobny

 

 190 gramów

 

 

 

 

mąka pszenna tortowa

 

 190 gramów

 

 

 

 

mąka ziemniaczana

 

 60 gramów

 

 

krem:

 

 

 

mleko

 

 750 mililitrów

 

 

 

 

mąka pszenna

 

 150 gramów

 

 

 

 

cukier

 

 150 gramów

 

 

 

 

masło

 

 200 gramów

 

 

 

 

esencja waniliowa od dr. Gerarda

 

 1 łyżeczka

 

 

masa kokosowa:

 

 

 

wiórki kokosowe

 

 200 gramów

 

 

 

 

esencja waniliowa

 

 1 łyżeczka

 

Email Listonic

 

 

 

 

 

 

 

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.

 

 

 

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

 

 

 

Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

 

 

 

Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.

 

 

 

Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania, zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.

 

 

 

Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz