Wymarzony wyjazd
Taki kilkudniowy wyjazd marzył nam się od dawna. Ciechocinek
jest wspaniałym miasteczkiem uzdrowiskowym. Mamy tu znajomych gdzie możemy się
zatrzymać, byliśmy tu cztery lata temu, na dwutygodniowych wczasach, było
bardzo fajnie. Na początek świeżo zaparzona kawa, biszkopty jaśki, wafelki
pryncypałki o smaku orzechowym od dr. Gerarda. Po powrocie z miasta, Krysia
poczęstowała nas pysznym ciastem
i wag
Składniki
✓ jajka
5 sztuk
✓ cukier drobny
190 gramów
✓ mąka pszenna tortowa
190 gramów
✓ mąka ziemniaczana
60 gramów
krem:
✓ mleko
750 mililitrów
✓ mąka pszenna
150 gramów
✓ cukier
150 gramów
✓ masło
200 gramów
✓ esencja waniliowa od dr. Gerarda
1 łyżeczka
masa kokosowa:
✓ wiórki kokosowe
200 gramów
✓ esencja waniliowa
1 łyżeczka
Email Listonic
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle
ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj
rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto
i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z
piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź.
Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją
waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem
zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem
delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.
Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania,
zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.
Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj
drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch
trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz
wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz