Tarteletka to mała tarta, niewielkie ciastko składające się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być słodkie lub wytrawne. Dzisiaj wypróbowałam przepis na tarteletki z budyniem owsianym, owocami i wafelkami Dr Gerarda. Tarteletki to idealna propozycja na letni deser. Spróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-200 g mąki tortowej
-50 g mąki owsianej
-pół kostki margaryny
-2 łyżki cukru pudru
-1 żółtko
-1 jajko
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń
-3 szklanki mleka
-1 szklanka płatków owsianych
-1 budyń śmietankowy
-1 cukier wanilinowy
-cukier do smaku
-2 żółtka
-1 łyżka masła
Dodatkowo
-owoce: truskawki, borówki, winogrona
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 3-4 sztuki
Sposób przygotowania: ciasto: mąki przesiewam na stolnicę, dodaję żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Siekam nożem, a następnie zagniatam. Gotowe ciasto wałkuję na grubość około pół centymetra. Foremki smaruję tłuszczem i wylepiam ciastem. Tarteletki wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję z foremek i studzę. Budyń: w dwóch szklankach mleka gotuję płatki owsiane, w pozostałym mleku rozpuszczam budyń, cukier wanilinowy oraz żółtka. Gdy płatki zmiękną zalewam je przygotowaną mieszaniną. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i do ugotowanego budyniu dodaję masło. Gdy masło się rozpuści budyń przekładam do wystudzonych spodów. Wierzch dekoruję owocami i pokruszonymi wafelkami. Po wystudzeniu podaję. Pyszne połączenie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania każdego ciasta lub deseru wykorzystujcie tylko słodycze firmy Dr Gerard, ponieważ są najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz