poniedziałek, 15 czerwca 2020

Truskawki.


Truskawki.

Truskawki pyszne, pachnące słońcem dojrzewają na polach i na grządkach na działce. Sezon truskawkowy rozpoczęty. Korzystajmy z ich dobrodziejstw smakowych oraz walorów odżywczych. Są pyszne, słodkie i mają niewiele kalorii oraz przyspieszają przemianę materii więc póki są możemy je jeść bez karnie. Dobre dla każdego. Truskawki mają cenne witaminy a zwłaszcza witaminę C ważną dla naszego zdrowia, odporności, serca. Również obniżają poziom cholesterolu. Ja codziennie przygotowuje potrawy z truskawkami. Robiłam już ciasto z nimi oraz placek jogurtowy z galaretką z tymi pysznymi owocami. Sporządzam koktajle raz z kefirem raz z jogurtem greckim oraz z dodatkiem truskawek blenduję i mamy zdrowy pyszny koktajl na gorące dni lata. Dzisiaj przygotowałam pierogi z truskawkami. Narobiłam ich z dwóch kilogramów mąki, spora ilość ale oczywiście dla całej rodzinki. Pyszności! Akurat na upał, lekki obiad. Truskawki są wdzięcznym owocem nadającym się do wszystkich rodzai deserów i wytrawnych potraw. Na stronie dr Gerarda na której możemy znaleźć rozmaite ciekawe przepisy znalazłam fondue z owocami i czekoladą do niego ciekawie było by użyć właśnie truskawek. https://drgerard.eu/fondue-czekoladowe-z-owocami-i-miksem-ciasteczek-kruchych-i-rurek-waflowych/ lub sernik do którego potrzebujemy ciastka Maślane Listki dr Gerarda oraz kilogram sera twarogowego. Podaję linki do stron.
Polecam przygotowywać sezonowe dania z truskawkami. Jedzmy je dla urody i zdrowia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz