Truskawki.
Truskawki pyszne,
pachnące słońcem dojrzewają na polach i na grządkach na działce.
Sezon truskawkowy rozpoczęty. Korzystajmy z ich dobrodziejstw
smakowych oraz walorów odżywczych. Są pyszne, słodkie i mają
niewiele kalorii oraz przyspieszają przemianę materii więc póki
są możemy je jeść bez karnie. Dobre dla każdego. Truskawki mają
cenne witaminy a zwłaszcza witaminę C ważną dla naszego zdrowia,
odporności, serca. Również obniżają poziom cholesterolu. Ja
codziennie przygotowuje potrawy z truskawkami. Robiłam już ciasto z
nimi oraz placek jogurtowy z galaretką z tymi pysznymi owocami.
Sporządzam koktajle raz z kefirem raz z jogurtem greckim oraz z
dodatkiem truskawek blenduję i mamy zdrowy pyszny koktajl na gorące
dni lata. Dzisiaj przygotowałam pierogi z truskawkami. Narobiłam
ich z dwóch kilogramów mąki, spora ilość ale oczywiście dla
całej rodzinki. Pyszności! Akurat na upał, lekki obiad. Truskawki
są wdzięcznym owocem nadającym się do wszystkich rodzai deserów
i wytrawnych potraw. Na stronie dr Gerarda na której możemy znaleźć
rozmaite ciekawe przepisy znalazłam fondue z owocami i czekoladą do
niego ciekawie było by użyć właśnie truskawek.
https://drgerard.eu/fondue-czekoladowe-z-owocami-i-miksem-ciasteczek-kruchych-i-rurek-waflowych/
lub sernik do którego potrzebujemy ciastka Maślane Listki dr
Gerarda oraz kilogram sera twarogowego. Podaję linki do stron.
Polecam
przygotowywać sezonowe dania z truskawkami. Jedzmy je dla urody i
zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz