poniedziałek, 22 czerwca 2020

Proste i pyszne

Przygotowałam proste i szybkie ciasto kakaowe z masą kajmakową, kremem budyniowym, ciastkami Kremówkami Dekorowanymi i śmietanką. Idealne do popołudniowej kawy lub na podwieczorek. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto 
-250 g margaryny
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
-pół szklanki mleka
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczeni

Krem budyniowy
-500 ml mleka
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 żółtko
-250 g margaryny
-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa od Dr Gerard 1,5 opakowania
-450 g masy kajmakowej  
-750 ml śmietanki 36%
-3 śmietan- fixy
-3 kostki gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania: ciasto: w rondelku rozpuszczam margarynę, dodaję cukier, mleko, kakao. Gotuję przez chwilę i studzę. Do wystudzonej masy dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksuję. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta mieszając. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Krem budyniowy: z mleka odlewam pół szklanki, w której rozrabiam mąkę, budyń i żółtko, a resztę mleka gotuję, a następnie wlewam mieszankę na gotujące się mleko ciągle mieszając, gotuję przez chwilę do zgęstnienia i studzę. Margarynę ucieram z pudrem, do masy dodaję porcjami wystudzony budyń i dalej ucieram. Ciasto smaruję masą kajmakową, którą wcześniej podgrzewam aby łatwiej ją rozsmarować, na masę wykładam krem budyniowy, układam (w niewielkich odstępach) ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa (lekko je zanurzam). Śmietankę ubijam z fixami i wykładam na ciastka. Wierzch posypuję startą czekoladą. Przed podaniem schładzam około 2 godziny w lodówce. Koniecznie wypróbujcie, a do przygotowania tego i każdego innego ciasta wykorzystajcie niepowtarzalne w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz