piątek, 12 czerwca 2020

Gotowany sernik z truskawkami

Przygotowałam dzisiaj ciasto z gotowaną masą serową, świeżymi truskawkami i galaretką na ciastkach wielozbożowych Vit’am, bez konieczności włączania piekarnika. Pyszne zestawienie, idealne na ciepłe dni. Chcecie spróbować? Oto składniki: 

Spód 
-ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerard 

Ciasto 
-2 niepełne szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-2 żółtka
-125 g masła
-2 łyżki śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
-1 kg sera na serniki trzy razy mielonego
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-3 jajka
-200 g masła
-2 budynie waniliowe
-250 ml mleka

Dodatkowo
-250 g truskawek
-2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania: na spód formy wyłożonej papierem (24/24 cm) układam ciastka wielozbożowe Vit’am albo piekę ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier mieszam. Dodaję żółtka, masło, siekam nożem i zagniatam ciasto. Schładzam godzinę w lodówce i wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: masło rozpuszczam z cukrem na małym ogniu, dodaję roztrzepane jajka, zmielony ser i mieszam. W misce łączę mleko z budyniami i wlewam do masy serowej. Całość mieszając gotuję na małym ogniu, do uzyskania budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładam na ciastka wielozbożowe Vit’am lub kruche ciasto. Na masie układam umyte, pozbawione szypułek, przekrojone na pół truskawki i odstawiam do lodówki. Galaretki rozpuszczam w wodzie i lekko tężejące wylewam na wierzch ciasta. Ciasto przed podaniem schładzam około 3 godzinki. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz