Grillowanie z dr. Gerardem
Jak zazwyczaj w sobotę w doborowym towarzystwie zrobiliśmy, grilla
pieczone kiełbaski, kurczaczki, różnych łakoci co dusza zapragnie. Biszkopty
jaśki, wafelki pryncypałki, ze znanej nam firmy dr. Gerard, oraz pyszne ciasta
ze strony http://drgerard.eu/przepisy, spróbujecie, oto jedno z nich
Składniki:
150 g masła
200 g golden syropu (lub miodu)
200 g melasy np. trzcinowej (płynnej)
90 g ciemnego cukru muscovado od dr. Gerarda
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody
250 ml mleka
2 duże jajka
300 g mąki pszennej
Wszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze
pokojowej.
Masło, golden syrop, melasę, cukier muscovado i przyprawy
umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do
całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, ale mieszanka powinna
pozostać ciepła. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać
rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać
mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie
dłużej.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC bez termo obiegu, przez około 45
minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Moja forma na ciasto była kilka cm
dłuższa z każdej strony, więc ciasto było niższe i piekłam tylko 30 minut.
Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz