sobota, 20 czerwca 2020

Grillowanie z dr. Gerardem


Grillowanie z dr. Gerardem

 

Jak zazwyczaj w sobotę w doborowym towarzystwie zrobiliśmy, grilla pieczone kiełbaski, kurczaczki, różnych łakoci co dusza zapragnie. Biszkopty jaśki, wafelki pryncypałki, ze znanej nam firmy dr. Gerard, oraz pyszne ciasta ze strony http://drgerard.eu/przepisy, spróbujecie, oto jedno z nich

Składniki:

 

 

 

150 g masła

200 g golden syropu (lub miodu)

200 g melasy np. trzcinowej (płynnej)

90 g ciemnego cukru muscovado od dr. Gerarda

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 łyżeczka zmielonego imbiru

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka sody oczyszczonej +  2 łyżki ciepłej wody

250 ml mleka

2 duże jajka

300 g mąki pszennej

 

Wszystkie składniki (poza wodą) powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Masło, golden syrop, melasę, cukier muscovado i przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

 

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.

 

Piec w temperaturze 170ºC bez termo obiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Moja forma na ciasto była kilka cm dłuższa z każdej strony, więc ciasto było niższe i piekłam tylko 30 minut. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz