piątek, 12 czerwca 2020
„Barwić, czy nie barwić?”
W obecnych czasach Słodkie wyroby nie miałyby tzw. Wzięcia gdyby nie były odpowiednio barwione. Z własnych doświadczeń i obserwacji życiowych mogę potwierdzić, że odpowiednio dobrany kolor Słodkiego produktu potrafi człowieka zwieść, zauroczyć, omamić.
Teraźniejsze barwniki potrafią z szarego Słodkiego wyrobu uczynić dziełem sztuki, może bardziej należałoby efekt ten przypisać kucharzowi, ale z drugiej strony sam kucharz/cukiernik niewiele zdziała bez dobrych barwników.
Barwniki spożywcze to temat tak bardzo szeroki i zawiły, że jeśli ktoś ma zamiar przygotować coś ekstra bez odpowiedniej wiedzy, to lepiej niech nie zabiera się wcale i najlepiej skorzystać z wieloletniego doświadczenia Dr Gerarda.
Na stronie https://drgerard.eu/nowe-opakowania/ znajdziemy szeroki asortyment Słodkich wyrobów od koloru do wyboru.
Jeśli ktokolwiek zechce próbować swoich sił z takimi substancjami jak „Barwniki Spożywcze”, to jedynie mogę wesprzeć zasobem wiedzy na powyższy temat.
Otóż barwniki spożywcze dzielimy na dwa rodzaje tj.
- Barwniki wodo rozpuszczalne: są barwnikami rozpuszczalnymi w wodzie jak np. soki, napoje, marmolady, bite śmietany, lukrów, nadzienia itd.
- Barwniki tłuszczo rozpuszczalne: są barwnikami, które nadają się do barwienia głównie czekolad, ale i do mas olejowo – tłuszczowych, kremów maślanych itp.
Następnie te dwa rodzaje dzielimy na pod kategorie zarówno wodo jak i tłuszczo rozpuszczalne tj.
- barwniki w płynie,
- barwniki w żelu,
-barwniki w sprayu,
- barwniki w proszku,
- zamsze w sprayu,
- barwniki na bazie masła kakaowego.
Kolejnym rozdzieleniem barwników jest podział na:
A) Naturalne
B) Syntetyczne
C) AZO Free Dalsze zgłębianie tej kolorowej wiedzy pozostawiam każdemu jego indywidualnym potrzebom i odsyłam do strony https://www.cukieteria.pl/blog/index.php/2020/03/11/barwniki-spozywcze-jak-odpowiednio-je-dobierac-i-stosowac/ i życzę miłego kolorowania, a Dr Gerard i tak lepiej zna się na kolorach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz