piątek, 12 czerwca 2020

„Barwić, czy nie barwić?”

W obecnych czasach Słodkie wyroby nie miałyby tzw. Wzięcia gdyby nie były odpowiednio barwione. Z własnych doświadczeń i obserwacji życiowych mogę potwierdzić, że odpowiednio dobrany kolor Słodkiego produktu potrafi człowieka zwieść, zauroczyć, omamić. Teraźniejsze barwniki potrafią z szarego Słodkiego wyrobu uczynić dziełem sztuki, może bardziej należałoby efekt ten przypisać kucharzowi, ale z drugiej strony sam kucharz/cukiernik niewiele zdziała bez dobrych barwników. Barwniki spożywcze to temat tak bardzo szeroki i zawiły, że jeśli ktoś ma zamiar przygotować coś ekstra bez odpowiedniej wiedzy, to lepiej niech nie zabiera się wcale i najlepiej skorzystać z wieloletniego doświadczenia Dr Gerarda. Na stronie https://drgerard.eu/nowe-opakowania/ znajdziemy szeroki asortyment Słodkich wyrobów od koloru do wyboru. Jeśli ktokolwiek zechce próbować swoich sił z takimi substancjami jak „Barwniki Spożywcze”, to jedynie mogę wesprzeć zasobem wiedzy na powyższy temat. Otóż barwniki spożywcze dzielimy na dwa rodzaje tj. - Barwniki wodo rozpuszczalne: są barwnikami rozpuszczalnymi w wodzie jak np. soki, napoje, marmolady, bite śmietany, lukrów, nadzienia itd. - Barwniki tłuszczo rozpuszczalne: są barwnikami, które nadają się do barwienia głównie czekolad, ale i do mas olejowo – tłuszczowych, kremów maślanych itp. Następnie te dwa rodzaje dzielimy na pod kategorie zarówno wodo jak i tłuszczo rozpuszczalne tj. - barwniki w płynie, - barwniki w żelu, -barwniki w sprayu, - barwniki w proszku, - zamsze w sprayu, - barwniki na bazie masła kakaowego. Kolejnym rozdzieleniem barwników jest podział na: A) Naturalne B) Syntetyczne C) AZO Free Dalsze zgłębianie tej kolorowej wiedzy pozostawiam każdemu jego indywidualnym potrzebom i odsyłam do strony https://www.cukieteria.pl/blog/index.php/2020/03/11/barwniki-spozywcze-jak-odpowiednio-je-dobierac-i-stosowac/ i życzę miłego kolorowania, a Dr Gerard i tak lepiej zna się na kolorach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz