Po wczorajszym deszczu wyszło
słońce. To bardzo cieszy. Marta ma dziś imprezę – urodziny koleżanki. Dzięki
pięknej pogodzie uroczystość może odbyć się w ogrodzie, czyli według planu. Marta
z radością przygotowuje się do wyjścia. Ma po nią przyjechać kolega. Po Martę i
przez nią wykonany tort. Marta jest bardzo dumna, gdyż ciasto robi wrażenie.
Jest wspaniały – oblany piękną lustrzaną glazurą i cudnie ozdobiony bezikami z
kremem czekoladowym z Pryncypałkami. Tak, to właśnie te słynne wafelki
Pryncypałki Dr Gerard oraz przepis na beziki ze strony internetowej Dr Gerard. Glazurę
do ciast także Marta wykonuje zawsze według sprawdzonego przepisu. Podstawa
takiej glazury cukierniczej to żelatyna, skondensowane mleko lub śmietana
kremówka. Oprócz tego biała czekolada, mleczna lub gorzka, cukier, woda i
barwnik spożywczy. Przepis ma już w głowie lub jak niektórzy mówią w małym
palcu. Dziewczyna nie może się doczekać, gdy jubilatka oraz wszyscy goście
zobaczą jej słodkie dzieło i rozpocznie się degustacja. Marta ma pewność, że
wnętrze tortu dorównuje wrażeniom wizualnym, gdyż ma już wprawę. Te beziki to
także coś pysznego do schrupania. Dziewczyna liczy na coraz większą popularność
i liczniejsze zamówienia. Takie wypieki to jednocześnie i pasja i dodatkowy
zarobek. W tym momencie kierowca już jest. Zapukał do drzwi. A Marta coraz
bardziej czuje ekscytację. Chociaż urodziny ma koleżanka, ale to jest Marty
wielki dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz