środa, 24 czerwca 2020

Wypieki – pasja tworzenia



Po wczorajszym deszczu wyszło słońce. To bardzo cieszy. Marta ma dziś imprezę – urodziny koleżanki. Dzięki pięknej pogodzie uroczystość może odbyć się w ogrodzie, czyli według planu. Marta z radością przygotowuje się do wyjścia. Ma po nią przyjechać kolega. Po Martę i przez nią wykonany tort. Marta jest bardzo dumna, gdyż ciasto robi wrażenie. Jest wspaniały – oblany piękną lustrzaną glazurą i cudnie ozdobiony bezikami z kremem czekoladowym z Pryncypałkami. Tak, to właśnie te słynne wafelki Pryncypałki Dr Gerard oraz przepis na beziki ze strony internetowej Dr Gerard. Glazurę do ciast także Marta wykonuje zawsze według sprawdzonego przepisu. Podstawa takiej glazury cukierniczej to żelatyna, skondensowane mleko lub śmietana kremówka. Oprócz tego biała czekolada, mleczna lub gorzka, cukier, woda i barwnik spożywczy. Przepis ma już w głowie lub jak niektórzy mówią w małym palcu. Dziewczyna nie może się doczekać, gdy jubilatka oraz wszyscy goście zobaczą jej słodkie dzieło i rozpocznie się degustacja. Marta ma pewność, że wnętrze tortu dorównuje wrażeniom wizualnym, gdyż ma już wprawę. Te beziki to także coś pysznego do schrupania. Dziewczyna liczy na coraz większą popularność i liczniejsze zamówienia. Takie wypieki to jednocześnie i pasja i dodatkowy zarobek. W tym momencie kierowca już jest. Zapukał do drzwi. A Marta coraz bardziej czuje ekscytację. Chociaż urodziny ma koleżanka, ale to jest Marty wielki dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz