Barwniki spożywcze do ciast i deserów.
Barwniki
spożywcze to świetny sposób na dekorację czyli finalny efekt
słodyczom, ciastom, tortom czy domowym babeczkom. W sklepach
cukierniczych lub w internecie możemy dostać gotowe, sproszkowane
zestawy barwników. Niektórzy lubią mieć już gotowe bo nie chcą
się bawić w pozyskiwanie samemu. Te wystarczy dodać do kremu,
śmietany, biszkoptu i nadamy deserom wyszukany nie tylko smak ale i
kolor. A jak przygotować samemu? Bardzo prosto. Robimy wyciąg z
owocu lub warzywa inaczej mówiąc sok. Wiadomo, że najbardziej
barwiącym i znanym kolorem będzie czerwień. Uzyskamy ją gotując
buraka. Dodajemy cukier aby był słodki. Oczywiście w małej ilości
wody chyba, że potrzeba nam dużo barwnika. Przelewamy do małych
słoiczków i gotowe. Kolor niebieski to wyciąg z jagód już się
pojawiły na targowiskach. Nie tylko pofarbuje nam potrawę ale i
ręce lub garnek w którym będziemy przygotowywać. Warto więc
używać starszych naczyń do przygotowywania swoich barwników.
Żółty to kurkuma. Gospodynie najczęściej jej także używają do
podkoloryzowania biszkoptu aby miał ładną żółtą barwę.
Zielony oczywiście szpinak. Gotujemy w niewielkiej ilości wody.
Następnie odcedzamy papkę z liści. Pomarańczowy sama jedynie
używam startej skórki lub ją przysmażam z cukrem. Pomarańczę
ścieramy na tarce, dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym
ogniu. Jak już zrobimy barwniki to polecam przygotować ze strony dr
Gerarda kolorowe koszyczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz