środa, 24 czerwca 2020

Barwniki spożywcze do ciast i deserów.


Barwniki spożywcze do ciast i deserów.

Barwniki spożywcze to świetny sposób na dekorację czyli finalny efekt słodyczom, ciastom, tortom czy domowym babeczkom. W sklepach cukierniczych lub w internecie możemy dostać gotowe, sproszkowane zestawy barwników. Niektórzy lubią mieć już gotowe bo nie chcą się bawić w pozyskiwanie samemu. Te wystarczy dodać do kremu, śmietany, biszkoptu i nadamy deserom wyszukany nie tylko smak ale i kolor. A jak przygotować samemu? Bardzo prosto. Robimy wyciąg z owocu lub warzywa inaczej mówiąc sok. Wiadomo, że najbardziej barwiącym i znanym kolorem będzie czerwień. Uzyskamy ją gotując buraka. Dodajemy cukier aby był słodki. Oczywiście w małej ilości wody chyba, że potrzeba nam dużo barwnika. Przelewamy do małych słoiczków i gotowe. Kolor niebieski to wyciąg z jagód już się pojawiły na targowiskach. Nie tylko pofarbuje nam potrawę ale i ręce lub garnek w którym będziemy przygotowywać. Warto więc używać starszych naczyń do przygotowywania swoich barwników. Żółty to kurkuma. Gospodynie najczęściej jej także używają do podkoloryzowania biszkoptu aby miał ładną żółtą barwę. Zielony oczywiście szpinak. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzamy papkę z liści. Pomarańczowy sama jedynie używam startej skórki lub ją przysmażam z cukrem. Pomarańczę ścieramy na tarce, dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu. Jak już zrobimy barwniki to polecam przygotować ze strony dr Gerarda kolorowe koszyczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz