Korzystając
z pięknej pogody wybraliśmy się do Szwagra na wieś. Marysia od rana zawracała
głowę, chcę do Kasi na basen, chcę do Kasi i chcę na basen. Tak długo wierciła
dziurę w brzuchu aż dopięła swego. Po obiedzie spakowaliśmy kąpielówki,
ręczniki, kremy na komary i słońce oraz ciastka Mafijne Brownie od „dr Gerard”
i pojechaliśmy. Okazało się, że Kasia też chciała żeby Marysia do niej
przyjechała i u nich też mieli marudę. Małolaty wskoczyły do basenu a my usiedliśmy
do kawy, zobaczyłem na stole biszkopty Jaśki i babeczki z truskawkami. Słodycze
„dr Gerard” przywiozła ze sobą Teściowa. Ja tylko zapytałem z czym są babeczki?
Okazało się, że to są „tartaletki”. Czyli co, nie babeczki? Są to nieduże
ciastka składające się z kruchego spodu. Na który nakłada się krem i owoce. Można
również wylać sosem owocowym lub galaretką. Czyli po naszemu „babeczki”.
Bratowa przygotowała tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami z pola.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 130 g masła (z lodówki)
- 1 jajo
Krem
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietanfix (utrwalacz)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dekoracja
- 10 łyżek konfitury owocowej (tyle łyżek ile foremek)
- 500 g truskawek
- 2 łyżki galaretki w proszku
- Przygotowanie:
Spody
Cukier puder wymieszać z mąką, na
stolnicy rozsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie. Następnie zetrzeć masło na
grubych oczkach, wymieszać dodając jajko.
Wszystko zagnieść. Następnie ciasto
rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Kolejnym krokiem jest wycięcie krążków trochę
większych niż foremki. Następnie wyklejamy ciastem foremki i nakłuwamy
widelcem. Odkładamy do lodówki na godzinę, ponieważ schłodzone ciasto zachowuje
kształt w piekarniku. Chłodne ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200
stopni i pieczemy 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie
wyjmujemy je z foremek.
Gdy czekamy aż ciasto wystygnie,
zabieramy się za krem. Galaretkę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy.
Gdy galaretka stygnie, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, dodajemy śmietanfix. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy
do połączenie składników.
Spody tartaletek (babeczek)
smarujemy sosem lub konfiturą owocową. Na tak przygotowane spody, nakładamy
krem. następnie układamy pocięte truskawki i polewamy gęstniejącą galaretką. Gotowe
babeczki wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz