Każdego roku na wiosnę pomagam mojej babci Gieni zakładać ogródek warzywny i kwiatowy.Siejemy wtedy nasionka i sadzimy sadzonki.Po kilku tygodniach gdy nasionka już kiełkują ,to zaczynają też rosnąć chwasty.Babcia Gienia zawsze sama zaczyna plewić grządki,ale wiem ,że ma tego sporo do zrobienia i w miarę moich możliwości jeżdżę do niej, by jej pomóc.Teraz szczególnie po przelotnych deszczach ruszyły niesamowicie warzywa,ale trawka też.Babcia ma już swoją sałatę,rzodkiewki i szczypiorek.Reszta wrzywek rośnie.Pojechałem do babci jak zawsze po mojej pracy i przeplewiłem marchewkę, pietruszkę i cebulkę, a babcia w tym czasie plewiła rabatkę kwiatową na której ma posadzoną wonną maciejkę,nagietek lekarski,łubin ogrodowy,aksamitki i różne rozchodniki.Gdy babcia skończyła to poczęstowała mnie naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr Getard.Umówiliśmy się na następny dzień na skończenie pielenia grządek.Tak też się stało.Pojechałem oczywiscie po pracy.Tego dnia plewiłem sałatę ,kapustę,ogórki i rzodkiewki.Babcia zaś robiła truskawki i poziomki,które już zaczęły zawiązywać owoce.Po naszej skończonej pracy ,babcia zaprosiła mnie w podziękowaniu za pomoc do cukierni na pyszny sernik z różową truskawkową pianką.Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz