Przed weekendem witam słodyczami Gr Gerarda. Witam
ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa, oraz witam
wafelki Pryncypałki Po ostatnich burzowych dniach gdy człowiek
siedział w domu i patrzył tylko na niebo które się błyskało i
popijał kawe na tarasie i zajadał ciastka Mafijne Brownie,
biszkopty Jaśki, ciastka wielozbożowe Vit’am a gdy ich zbrakło
żona postanowiła upiec
SKŁADNIKI
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub
miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim
żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak
by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy
markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą
budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się
zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub
dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz