poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Slub przyjaciół

 

               Miesiąc temu otrzymaliśmy z mężem od najbliższych przyjaciół zaproszenie na ślub, oraz obiad dla po ceremonii. Bardzo się ucieszyliśmy mogą uczestniczyć wraz z przyjaciółmi w tak ważnym dla nich dniu w życiu. Tego dnia rano wstaliśmy wcześnie aby zdążyć wszystko przygotować. Trzeba było wyprasować ubrania, uczesać się oraz zrobić nienaganny makijaż. W tak zwanym między czasie udało nam się znaleźć pół godzinki na chwilkę relaksu przy kawie i wafelkach Pryncypałki dr Gerarda. Po odpoczynku zaczęliśmy się szykować już nie na żarty, ponieważ odrobinkę się zasiedzieliśmy pijąc kawę. Po czterdziestu minutach byliśmy już gotowi. Wsiedliśmy do samochodu i ruszyliśmy do Urzędu stanu Cywilnego. Wjeżdżając na parking od razu wypatrzyliśmy naszych przyjaciół. Wyglądali przepięknie. Cała uroczystość rozpoczęła się punktualnie, była bardzo wzniosła i wzruszająca. Zawsze w takich sytuacjach ronię łzy wzruszenia. Po części oficjalnej nadeszło składanie życzeń i wręczanie prezentów. Z Urzędu Stanu Cywilnego udaliśmy się do pobliskiej restauracji na uroczysty obiad. Radości nie było końca. Po obiedzie tańce i biegające śmiejące się głośno dzieci przypominały o tym jak radosny jest to dzień. Po tańcach przyszła pora na deser, tak mi smakował, że zapytałam panią kucharkę o przepis, szybko odpowiedziała, że przepis znalazła na stronie internetowej dr Gerarda, tak więc szybko go znalazłam i już wiedziałam jaki deser będzie w następny weekend po naszym obiedzie.

TIRAMISU MORELOVE

Składniki:

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • kakao gorzkie
  • amaretto
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.

Do wystygniętej kawy dodać amaretto.
Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować kakao.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz