Miesiąc
temu otrzymaliśmy z mężem od najbliższych przyjaciół zaproszenie na ślub, oraz
obiad dla po ceremonii. Bardzo się ucieszyliśmy mogą uczestniczyć wraz z przyjaciółmi
w tak ważnym dla nich dniu w życiu. Tego dnia rano wstaliśmy wcześnie aby
zdążyć wszystko przygotować. Trzeba było wyprasować ubrania, uczesać się oraz
zrobić nienaganny makijaż. W tak zwanym między czasie udało nam się znaleźć pół
godzinki na chwilkę relaksu przy kawie i wafelkach Pryncypałki dr Gerarda. Po
odpoczynku zaczęliśmy się szykować już nie na żarty, ponieważ odrobinkę się
zasiedzieliśmy pijąc kawę. Po czterdziestu minutach byliśmy już gotowi.
Wsiedliśmy do samochodu i ruszyliśmy do Urzędu stanu Cywilnego. Wjeżdżając na
parking od razu wypatrzyliśmy naszych przyjaciół. Wyglądali przepięknie. Cała
uroczystość rozpoczęła się punktualnie, była bardzo wzniosła i wzruszająca.
Zawsze w takich sytuacjach ronię łzy wzruszenia. Po części oficjalnej nadeszło
składanie życzeń i wręczanie prezentów. Z Urzędu Stanu Cywilnego udaliśmy się
do pobliskiej restauracji na uroczysty obiad. Radości nie było końca. Po
obiedzie tańce i biegające śmiejące się głośno dzieci przypominały o tym jak
radosny jest to dzień. Po tańcach przyszła pora na deser, tak mi smakował, że
zapytałam panią kucharkę o przepis, szybko odpowiedziała, że przepis znalazła
na stronie internetowej dr Gerarda, tak więc szybko go znalazłam i już
wiedziałam jaki deser będzie w następny weekend po naszym obiedzie.
TIRAMISU
MORELOVE
Składniki:
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
dodatkowo:
- kakao gorzkie
- amaretto
- szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.
Do wystygniętej kawy dodać amaretto.
Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto
biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować
kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz