wtorek, 25 sierpnia 2020

Sierpniowe owocowe ciasto


Witam. Ostatnie dni sierpnia. Mnóstwo słodyczy ,,Dr Gerard” i domowe wypieki. Postanowiłam przygotować coś owocowego. Chciałam by pachniało w całym domu. Na stole stały talerze ze słodyczami ,, Dr Gerard”. Leżały ciastka Torcik zbożowy. A ja przygotowałam jeszcze ciasto z owocami. Na tanie ciasto potrzebuję takich składników jak: dwie niepełne szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, 5 jajek, pół szklanki drobnego cukru,3-5 łodyg rabarbaru. Jajka wyjmuję z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. Do małej miski przesiewam mąkę oraz proszek do pieczenia. Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijam kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Po kilku minutach ubijania, dodaję cukier. Ciągle miksując wsypuję po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuję białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaję żółtka. Ciągle miksując dodaję również olej. Miksuję masę jeszcze minutę. Obroty miksera zmniejszam do minimum. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników. Formę smaruję resztkami oleju i obsypuję od środka bułką tartą. Ciasto przelewam do formy. Ciasto powinno być dość gęste. Na wierz wykładam rabarbar. Łodygi myję, obieram i kroję na małe kawałki około 1 cm. Ciasto piekę około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. No i pachniało tak jak chciałam w całym domu, ciastem owocowym. Nie muszę pisać, że najpierw zniknęły ciastka Torcik zbożowy oraz Listki kruche ,,Dr Gerard”, a potem późnym wieczorem owocowe ciasto. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz