Witam. Ostatnie dni
sierpnia. Mnóstwo słodyczy ,,Dr Gerard” i domowe wypieki. Postanowiłam
przygotować coś owocowego. Chciałam by pachniało w całym domu. Na stole stały
talerze ze słodyczami ,, Dr Gerard”. Leżały ciastka Torcik zbożowy. A ja
przygotowałam jeszcze ciasto z owocami. Na tanie ciasto potrzebuję takich składników
jak: dwie niepełne szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki
oleju, 5 jajek, pół szklanki drobnego cukru,3-5 łodyg rabarbaru. Jajka wyjmuję
z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. Do małej miski przesiewam mąkę
oraz proszek do pieczenia. Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w
dużej szklanej lub metalowej misce i ubijam kilka minut na sztywno. Nie za
długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Po kilku minutach ubijania, dodaję
cukier. Ciągle miksując wsypuję po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuję
białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaję żółtka. Ciągle miksując dodaję
również olej. Miksuję masę jeszcze minutę. Obroty miksera zmniejszam do minimum.
Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie, ale nie za
długo. Tylko do połączenia składników. Formę smaruję resztkami oleju i obsypuję
od środka bułką tartą. Ciasto przelewam do formy. Ciasto powinno być dość gęste.
Na wierz wykładam rabarbar. Łodygi myję, obieram i kroję na małe kawałki około
1 cm. Ciasto piekę około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. No i
pachniało tak jak chciałam w całym domu, ciastem owocowym. Nie muszę pisać, że
najpierw zniknęły ciastka Torcik zbożowy oraz Listki kruche ,,Dr Gerard”, a
potem późnym wieczorem owocowe ciasto. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz