środa, 26 sierpnia 2020

Letni deser

W ciepłe letnie dni chyba każdy lubi desery bez konieczności pieczenia? Jeśli tak to ten przepis będzie dla Was idealny. Spód na herbatnikach zbożowych w czekoladzie mlecznej z owocowymi masami na bazie mascarpone i śmietanki. Masy oddzielone dodatkowo drażami. Spróbujecie takiego zestawienia? Oto składniki:

Spód 

-Torcik zbożowy od Dr Gerard 200 g 

-150 g masła


Masa

-500 g mascarpone

-300 ml śmietanki 30 %

-opakowanie galaretki jagodowej

-2 łyżeczki żelatyny

-3 łyżki cukru pudru do drugiej masy

-szklanka borówek (mogą być mrożone)

-kilka truskawek pokrojonych na kawałeczki  (mogą być mrożone) 


Dodatkowo

-draże Maltikeks od Dr Gerard około 200 g 

Sposób przygotowania: spód: ciastka kruszę i zalewam rozpuszczonym masłem. Całość mieszam i masą wylepiam tortownicę (26 cm), a następnie schładzam w lodówce. Masa: galaretkę rozpuszczam w 150 ml gorącej wody i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miksuję serek mascarpone ze śmietanką na sztywno. Masę dzielę na dwie części. Do jagodowej galaretki dodaję pierwszą część masy, miksuję, dodaję borówki i krótko mieszam. Masę wykładam na spód ciasteczkowy i schładzam. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody żeby napęczniała. Na schłodzoną masę wykładam draże Maltikeks. Napęczniałą żelatynę zalewam odrobiną gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i studzę, a następnie dodaję do drugiej części masy, wsypuję cukier puder, miksuję, dodaję truskawki, mieszam i wykładam na draże Maltikeks. Dokładnie całość schładzam i gotowe. Przepysznie smakowało. Wypróbujcie. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione i wyśmienite słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz