Spód
-Torcik zbożowy od Dr Gerard 200 g
-150 g masła
Masa
-500 g mascarpone
-300 ml śmietanki 30 %
-opakowanie galaretki jagodowej
-2 łyżeczki żelatyny
-3 łyżki cukru pudru do drugiej masy
-szklanka borówek (mogą być mrożone)
-kilka truskawek pokrojonych na kawałeczki (mogą być mrożone)
Dodatkowo
-draże Maltikeks od Dr Gerard około 200 g
Sposób przygotowania: spód: ciastka kruszę i zalewam rozpuszczonym masłem. Całość mieszam i masą wylepiam tortownicę (26 cm), a następnie schładzam w lodówce. Masa: galaretkę rozpuszczam w 150 ml gorącej wody i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miksuję serek mascarpone ze śmietanką na sztywno. Masę dzielę na dwie części. Do jagodowej galaretki dodaję pierwszą część masy, miksuję, dodaję borówki i krótko mieszam. Masę wykładam na spód ciasteczkowy i schładzam. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody żeby napęczniała. Na schłodzoną masę wykładam draże Maltikeks. Napęczniałą żelatynę zalewam odrobiną gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i studzę, a następnie dodaję do drugiej części masy, wsypuję cukier puder, miksuję, dodaję truskawki, mieszam i wykładam na draże Maltikeks. Dokładnie całość schładzam i gotowe. Przepysznie smakowało. Wypróbujcie. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione i wyśmienite słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz