Ciasto
-2,5 szklanki mąki
-200 g masła lub margaryny
-5 żółtek
-6 łyżek cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z owocami
-500 ml jagód
-4 szklanki wrzącej wody
-2 galaretki smak jaodowo- jeżynowy
Krem
-500 ml śmietany 30 %
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru
Dodatkowo
-ciastka Listki kruche od Dr Gerard pół opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników wyrabiam ciasto i wylepiam nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/36 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Galaretka z owocami: rozpuszczam galaretki we wrzątku i odstawiam do przestygnięcia. Owoce przekładam do wystudzonej galaretki i zostawiam do tężenia. Krem: schłodzoną śmietankę ubijam, następnie dodaję schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijam do połączenia się składników. Złożenie: na zimne ciasto wykładam tężejącą galaretkę z owocami, wkładam do lodówki do stężenia, a następnie wykładam równomiernie krem i układam ciastka Listki kruche od Dr Gerard. Całość schładzam około 3 godzinki przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz