czwartek, 20 sierpnia 2020

Pyszne ciacho

Przygotowałam ciacho na kruchym spodzie z owocami lata, galaretką, kremem, kruchymi ciastkami i wyszło przepyszne, niepowtarzalne połączenie smaku. Deser idealny do popołudniowej kawy. Może i Wy spróbujecie? Oto składniki:

Ciasto 

-2,5 szklanki mąki 

-200 g masła lub margaryny

-5 żółtek 

-6 łyżek cukru

-1 opakowanie cukru wanilinowego

-2 łyżeczki proszku do pieczenia


Galaretka z owocami 

-500 ml jagód 

-4 szklanki wrzącej wody

-2 galaretki smak jaodowo- jeżynowy


Krem

-500 ml śmietany 30 % 

-250 g serka mascarpone

-4 łyżki cukru


Dodatkowo

-ciastka Listki kruche od Dr Gerard pół opakowania 

Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników wyrabiam ciasto i wylepiam nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/36 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Galaretka z owocami: rozpuszczam galaretki we wrzątku i odstawiam do przestygnięcia. Owoce przekładam do wystudzonej galaretki i zostawiam do tężenia. Krem: schłodzoną śmietankę ubijam, następnie dodaję schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijam do połączenia się składników. Złożenie: na zimne ciasto wykładam tężejącą galaretkę z owocami, wkładam do lodówki do stężenia, a następnie wykładam równomiernie krem i układam ciastka Listki kruche od Dr Gerard. Całość schładzam około 3 godzinki przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz