poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Odwiedziny cioci

 

               W najbliższy weekend ma przyjechać ciocia z mężem ze Śląska. Bardzo dawno  ich nie widziałam i bardzo bym chciała aby ich wizyta w naszym domu była dla nich niezapomniana i na długo utkwiła w pamięci. Mam zamiar to osiągnąć przygotowując dla nich jak njalepszy obiad i deser. Jak to mówią „przez żołądek do serca”. Obiadem zajął się mój mąż, ponieważ pracuje w restauracji i to on zna najlepiej wszelkie sztuczki kulinarne i muszę przyznać, że przy nim to marny ze mie kurzach. Jednak na mnie spadła odpowiedzialność za deser. Włączyłam stronę internetową dr Gerarda i znalazłam na niej przepis na SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ. Wujostwo było zachwycone zarówno obiadem jak i deserem i sami stwierdzili, że muszą częściej nas odwiedzać.  Oprócz ciasta na stole znajdowały się również inne słodycze dr Gerarda.


Składniki

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:

  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz