W najbliższy weekend ma przyjechać ciocia z mężem ze Śląska. Bardzo dawno ich nie widziałam i bardzo bym chciała aby ich wizyta w naszym domu była dla nich niezapomniana i na długo utkwiła w pamięci. Mam zamiar to osiągnąć przygotowując dla nich jak njalepszy obiad i deser. Jak to mówią „przez żołądek do serca”. Obiadem zajął się mój mąż, ponieważ pracuje w restauracji i to on zna najlepiej wszelkie sztuczki kulinarne i muszę przyznać, że przy nim to marny ze mie kurzach. Jednak na mnie spadła odpowiedzialność za deser. Włączyłam stronę internetową dr Gerarda i znalazłam na niej przepis na SERNIK Z RÓŻOWĄ TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ. Wujostwo było zachwycone zarówno obiadem jak i deserem i sami stwierdzili, że muszą częściej nas odwiedzać. Oprócz ciasta na stole znajdowały się również inne słodycze dr Gerarda.
Składniki
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:
- 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 kg truskawek zblendowanych
- 300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg,
jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie
powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle
mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa
zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko
przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami
i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość
wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą,
ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty
sernik i wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz