czwartek, 13 sierpnia 2020

W Muszynie

Pojechałem na dwa tygodnie w góry do Muszyny. Byłem tam z znajomymi. Mieszkaliśmy w osierodku dla niewidomych Nestor. Jechaliśmy tam 13 godziny. Na drogę kupiłem Słodycze od firmy Doktor Gerard.Przez ten czas był upał więc bardzo mało się chodziło. Spotykaliśmy się przeważnie po kolacji. Tylko jeden raz mieliśmy spływ pontonami po Popradzie. Przypadło tak, że koleżanka miała akurat imieniny. Zorganizowaliśmy składniki i kuchnia upiekła nam musową i chrupiącę tartę mocno czekoladową z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerardz przepisu z strony Doktora Gerarda. Składniki (Przepis na formę o średnicy 28 cm) Spód: • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco” • 3 łyżki oleju kokosowego • skórka otarta z jednej pomarańczy • 250 g „Malti Keks” • skórka otarta z jednej pomarańczy • 2 łyżki kakao Mus czekoladowy z „Malti keks”: • 200g gorzkiej czekolady • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) • 50 g masła lub oleju kokosowego • 250 g „Malti Keks” • skórka otarta z jednej pomarańczy • 3 łyżki cukru pudru • Szczypta płatków soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus. Mus czekoladowy z „Maltikeks”: Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce. Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz