Razem z żoną Asią mamy jeden hektar porzeczki czarnej. Nie jest to duża plantacja, ale mamy też kombajn do zbioru porzeczek. Owoce pod kombajn rosną w szpalerach, czyli długich rzędach ,między którymi jest odległość 3,5 m. W u rzędzie krzewy oddalone są od siebie o około 70 cm. Początkiem lipca gdy przychodzi pora zbioru sprawdzamy ,żeby wszystkie owoce mniej więcej jednakowo były dojrzałe. Tak też było 10 lipca tego roku. Ja pojechałem kombajnem w pole, a Asia jechała naszym samochodem za którym ciągnęła przyczepkę ze skrzynkami. Po przygotowaniu się do wjechania kombajnem w pierwszy rząd zjedliśmy sobie nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Cała praca na plantacji porzeczki czarnej trwała około 8 godzin. Po zjechaniu do domu sprzętem i całą załadowaną przyczepką z porzeczkami zjedliśmy pyszny obiad, który przygotowała moja teściowa ,a na deser dostaliśmy sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka
100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz