wtorek, 18 sierpnia 2020

kombajn porzeczkowy

Razem z żoną Asią mamy jeden hektar porzeczki czarnej. Nie jest to duża plantacja, ale mamy też kombajn do zbioru porzeczek. Owoce pod kombajn rosną w szpalerach, czyli długich rzędach ,między którymi jest odległość 3,5 m. W u rzędzie krzewy oddalone są od siebie o około 70 cm. Początkiem lipca gdy przychodzi pora zbioru sprawdzamy ,żeby wszystkie owoce mniej więcej jednakowo były dojrzałe. Tak też było 10 lipca tego roku. Ja pojechałem kombajnem w pole, a Asia jechała naszym samochodem za którym ciągnęła przyczepkę ze skrzynkami. Po przygotowaniu się do wjechania kombajnem w pierwszy rząd zjedliśmy sobie nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Cała praca na plantacji porzeczki czarnej trwała około 8 godzin. Po zjechaniu do domu sprzętem i całą załadowaną przyczepką z porzeczkami zjedliśmy pyszny obiad, który przygotowała moja teściowa ,a na deser dostaliśmy sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki

Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru

cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka

100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek zblendowanych

300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.

Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz