czwartek, 27 sierpnia 2020

Coś nowego

 Serdecznie polecam Wam nowy przepis na torcik zbożowy. 

Sama próbowałam kilka dni temu i był wyśmienity.

 Składniki

Ciasto:

250 g płatków kukurydzianych

150 g płatków owsianych

600 g kompotu ze śliwek drylowanych (owoce i syrop)

1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)

Polewa:

125 g margaryny

1 szklanka mleka

150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego

3 łyżeczki mąki pszennej

Wykonanie: 

*Kompot zagotować, zdjąć z gazu i dokładnie rozpuścić w nim galaretkę. Na gorąco dodać płatki kukurydziane - wymieszać. Następnie do gorącej masy wsypać płatki owsiane - ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (13 x 39) wyścielonej folią spożywczą. Lekko ostudzić.
 *Margarynę rozpuścić, wlać mleko, wsypać kakao i mąkę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Polewę lekko ostudzić i wylać na ciasto. Torcik odłożyć w chłodne miejsce, aby stężał.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz