Słodkie inspiracje.
Zafascynowana świetlnym widowiskiem w Toruniu postanowiłam
przygotować równie efektowny, kolorowy deser. Inscenizację, ekspozycje świetlne
na lotnisku w Toruniu oglądaliśmy przez szybę własnych samochodów. Widowisko
robiło niesamowite wrażenie. Wywoływało podziw i zdumienie. Organizatorom i
pomysłodawcą należą się słowa uznania. Oczami wyobraźni już widziałam
fantastycznie tęczowy deser. W drodze powrotnej kupiłam potrzebne produkty. Słodycze
od Dr Gerarda zawsze znajdą nasze uznanie i zastosowanie w deserach na zimno. Na ten
moment z przyjemnością chrupaliśmy krakersy Goldfish i pyszny Torcik zbożowy.
Dyskutowaliśmy o oglądanych przed chwilą ekspozycjach świetlnych. Wiedziałam,
że zaraz po powrocie czeka mnie sporo kulinarnej zabawy w przygotowaniu sernika
na zimno z tęczowych galaretek na
spodzie z ciastek listki kruche od Dr Gerarda. Pełna zapału przystąpiłam do
pracy. Ten wyjątkowy deser będzie miłą niespodzianką w niedzielne
przedpołudnie. A może trochę tych pyszności zostanie do popołudniowej kawy? Oto
przepis na wyborny, przepyszny sernik na zimno.
Składniki na spód:
·
90g roztopionego, przestygniętego masła
Sposób przygotowania:
Do blendera przełożyć ciastka Listki kruche i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
Sernik na
zimno
z tęczowych galaretek
Składniki
z tęczowych galaretek
Składniki
- 10
opakowań galaretek owocowych w różnych smakach i kolorach (po 2 opakowania
każdego smaku)
- 5 serków
homogenizowanych waniliowych
Sposób
przygotowania
Na
przygotowany wcześniej spód, wykładamy kolejno warstwy.
Pierwszą warstwę przygotowujemy z galaretki (1 opakowanie) i serka
homogenizowanego (1 opakowanie): galaretkę rozrabiamy w 1/4 ilości wody,
według podanej instrukcji,na opakowaniu. Po lekkim ostudzeniu mieszamy z
serkiem. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód na bazie ciastek Listki kruche Dr Gerarda, odstawiamy do zastygnięcia.
Drugą warstwę przygotowujemy z samej galaretki (1 opakowanie) w tym samym
smaku, który użyliśmy do przygotowania warstwy z serkiem: galaretkę rozrabiamy
w 1/2 ilości wody i ponownie odstawiamy do wystudzenia.
Po upewnieniu się, że masa z serkiem w tortownicy zastygła, zalewamy
ja warstwą przygotowanej galaretki i po raz kolejny odstawiamy do
zastygnięcia.
Czynności powtarzamy po kolei z każdym kolorem galaretek, przekładając je,
tak by utworzyły tęczowy sernik.
Prawda, że to nic trudnego. Wymaga jedynie czasu do pełnej satysfakcji konsumpcji.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz