wtorek, 25 sierpnia 2020

Słodkie inspiracje.


Słodkie inspiracje.

Zafascynowana świetlnym widowiskiem w Toruniu postanowiłam przygotować równie efektowny, kolorowy deser. Inscenizację, ekspozycje świetlne na lotnisku w Toruniu oglądaliśmy przez szybę własnych samochodów. Widowisko robiło niesamowite wrażenie. Wywoływało podziw i zdumienie. Organizatorom i pomysłodawcą należą się słowa uznania. Oczami wyobraźni już widziałam fantastycznie tęczowy deser. W drodze powrotnej kupiłam potrzebne produkty. Słodycze od Dr Gerarda zawsze znajdą nasze uznanie i  zastosowanie w deserach na zimno. Na ten moment z przyjemnością chrupaliśmy krakersy Goldfish i pyszny Torcik zbożowy. Dyskutowaliśmy o oglądanych przed chwilą ekspozycjach świetlnych. Wiedziałam, że zaraz po powrocie czeka mnie sporo kulinarnej zabawy w przygotowaniu sernika na zimno  z tęczowych galaretek na spodzie z ciastek listki kruche od Dr Gerarda. Pełna zapału przystąpiłam do pracy. Ten wyjątkowy deser będzie miłą niespodzianką w niedzielne przedpołudnie. A może trochę tych pyszności zostanie do popołudniowej kawy? Oto przepis na wyborny, przepyszny sernik na zimno.

Składniki na spód:

·         90g roztopionego, przestygniętego masła

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
z tęczowych galaretek
Składniki
  • 10 opakowań galaretek owocowych w różnych smakach i kolorach (po 2 opakowania każdego smaku)
  • 5 serków homogenizowanych waniliowych
Sposób przygotowania

Na przygotowany wcześniej spód, wykładamy kolejno warstwy.
Pierwszą warstwę przygotowujemy z galaretki (1 opakowanie) i serka homogenizowanego (1 opakowanie): galaretkę rozrabiamy w 1/4 ilości wody, według podanej instrukcji,na opakowaniu. Po lekkim ostudzeniu mieszamy z serkiem. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód  na bazie ciastek Listki kruche Dr Gerarda,  odstawiamy do zastygnięcia.
Drugą warstwę przygotowujemy z samej galaretki (1 opakowanie) w tym samym smaku, który użyliśmy do przygotowania warstwy z serkiem: galaretkę rozrabiamy w 1/2 ilości wody i ponownie odstawiamy do wystudzenia.
Po upewnieniu się, że masa z serkiem w tortownicy zastygła, zalewamy ja warstwą przygotowanej galaretki i po raz kolejny odstawiamy do zastygnięcia. 
Czynności powtarzamy po kolei z każdym kolorem galaretek, przekładając je, tak by utworzyły tęczowy sernik.

Prawda, że to nic trudnego. Wymaga jedynie czasu do pełnej satysfakcji  konsumpcji.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz