Moja młodsza córka była już ostatnim punktem, w którym realizowałyśmy z dziewczynami plan babskie pichcenie ciast. Mieszka najbliżej mnie także mogłam się udać do niej spacerkiem i nie zrywać się z samego rana. Także zaczęłyśmy od wspólnego zjedzenia śniadania a następnie ze strony dr Gerarda poszukałyśmy Tartę śmietankową z PryncyPałkami. Wydała nam się ciekawa i smaczna. Wiedziałam też iż po południu dołączy do nas mąż, który uwielbia tarty, zwłaszcza czekoladowe, dlatego głownie ze względu na niego ją zrobiłyśmy.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w
jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką.
Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i
boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć
ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec
w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda.
Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę
do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do
uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz