niedziela, 30 sierpnia 2020

Fit pomysł na słodycze


    Na pewno zastanawialiście się kiedyś nad zdrowymi zamiennikami słodyczy. Ja często myślę co innego mogłabym zaproponować mojej rodzince na super przekąskę. Bardzo chciałabym żeby było zdrowo i smacznie, ale również na słodko. Ostatnio trafiłam na świetny pomysł wykorzystania już brązowiejących bananów. Fit chlebek bananowy. Przepis jest mega prosty i szybki w wykonaniu, a chlebek smakuje niesamowicie. Idealnie sprawdził się jako popołudniowa przekąska i jako coś słodkiego do kawy. A oto przepis:

SKŁADNIKI
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g masła
4 banany
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów
wafelki Pryncy Pałki 

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski i rozmiksować lub roztrzepać. Miksując dodawać cukier, następnie roztopione masło a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe i drobniej posiekane orzechy i połączyć składniki.
Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Na koniec można posypać pokruszonymi wafelkami Pryncy Pałki Dr Gerarda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz