wtorek, 25 sierpnia 2020

Upalne dni.


Upalne dni.
Wysokie temperatury  męczą nas wszystkich. Zwierzętom jest jeszcze trudniej. Musimy pomóc im przetrwać te upalne dni. Starajmy schładzać się  ich ciała spryskując wodą, ułóżmy maty chłodzące lub mokre stare ręczniki. To troszeczkę złagodzi panujący upał i nawilży powietrze. Idealnym sposobem jest  kąpiel w jeziorze wczesnym rankiem lub wieczorem. Ja wraz z przyjaciółmi wybrałam się do Kruszwicy nad Gopło. W ciągu tygodnia, wieczorem dzikie plaże nie mają dużo fanów. Można spokojnie odpocząć, cieszyć się widokiem brykających psów. Szalone wyścigi za odpływającym aportem wywołują uśmiech wśród obecnych. Psy baraszkują w wodzie mają swój relaks. My obserwując ich pływackie umiejętności, chwilę na pogaduchy i wytchnienie. Czas umilają nam słodycze od Dr Gerarda. Panowie wolą - krakersy Goldfish, natomiast panie i dzieciaki wafelki Pryncypałki i ciastka listki kruche. Fantastycznie nad brzegiem jeziora smakuje Torcik wielozbożowy od Dr Gerarda.  Po godzinnych  psich wyścigach w wodzie psy są tak zmęczone, że  bez dodatkowej zachęty wskakują do samochodu. Wracamy zrelaksowani, szczęśliwi, pamiętając, że w lodówce czeka na nas słodka niespodzianka. Przygotowany wcześniej deser z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda jest miłym akcentem kończącego się dnia. Zachęcam do umilenia sobie wieczoru zimnym deserem i znakomitymi słodyczami od Dr Gerarda. Tym razem czeka na nas Tarta bez pieczenia autorstwa Eksperymentalnie. Ten i wiele innych ciekawych propozycji znajdziecie na stronie http://drgerard.eu/przepisy. Propozycja na pyszny, zimny deser nie tylko na upalne dni.

Tarta bez pieczenia.

SKŁADNIKI (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23 cm)

Na spód:
·         150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej czekoladzie dr Gerard
·         50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
·         100 g rozpuszczonego masła

Wypełnienie:
·         200 g serka waniliowego
·         100 ml schłodzonej śmietanki 30%
·         100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej czekoladzie dr Gerard
·         2 łyżeczki cukru pudru
·         1 łyżka żelatyny
·         1/4 szklanki wrzątku

Na wierzch:
·         suszona żurawina
·         kakao
·         gorzka czekolada
·         płatki migdałowe lub wiórki kokosowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek. Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi - wybierz co lubisz najbardziej.
Schowaj do lodówki na kilka godzin - masa jeszcze potrzebuje trochę czasu by zgęstnieć
Zapewniam, że smakują wybornie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz