Upalne dni.
Wysokie
temperatury męczą nas wszystkich.
Zwierzętom jest jeszcze trudniej. Musimy pomóc im przetrwać te upalne dni.
Starajmy schładzać się ich ciała
spryskując wodą, ułóżmy maty chłodzące lub mokre stare ręczniki. To troszeczkę
złagodzi panujący upał i nawilży powietrze. Idealnym sposobem jest kąpiel w jeziorze wczesnym rankiem lub
wieczorem. Ja wraz z przyjaciółmi wybrałam się do Kruszwicy nad Gopło. W ciągu
tygodnia, wieczorem dzikie plaże nie mają dużo fanów. Można spokojnie odpocząć,
cieszyć się widokiem brykających psów. Szalone wyścigi za odpływającym aportem
wywołują uśmiech wśród obecnych. Psy baraszkują w wodzie mają swój relaks. My
obserwując ich pływackie umiejętności, chwilę na pogaduchy i wytchnienie. Czas
umilają nam słodycze od Dr Gerarda. Panowie wolą - krakersy Goldfish, natomiast panie i dzieciaki wafelki Pryncypałki i
ciastka listki kruche. Fantastycznie nad brzegiem jeziora smakuje Torcik
wielozbożowy od Dr Gerarda. Po
godzinnych psich wyścigach w wodzie psy
są tak zmęczone, że bez dodatkowej
zachęty wskakują do samochodu. Wracamy zrelaksowani, szczęśliwi, pamiętając, że
w lodówce czeka na nas słodka niespodzianka. Przygotowany wcześniej deser z
wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda jest miłym akcentem kończącego się dnia.
Zachęcam do umilenia sobie wieczoru zimnym deserem i znakomitymi słodyczami od
Dr Gerarda. Tym razem czeka na nas Tarta bez pieczenia autorstwa
Eksperymentalnie. Ten i wiele innych ciekawych propozycji znajdziecie na
stronie http://drgerard.eu/przepisy. Propozycja na pyszny, zimny deser nie tylko na
upalne dni.
Tarta bez pieczenia.
SKŁADNIKI (3 małe tartaletki lub jedna duża o średnicy 23
cm)
Na spód:
·
150 g ciasteczek Maltikeks w gorzkiej
czekoladzie dr Gerard
·
50 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej
czekoladzie dr Gerard
·
100 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie:
·
200 g serka waniliowego
·
100 ml schłodzonej śmietanki 30%
·
100 g ciasteczek Maltikeks w mlecznej
czekoladzie dr Gerard
·
2 łyżeczki cukru pudru
·
1 łyżka żelatyny
·
1/4 szklanki wrzątku
Na wierzch:
·
suszona żurawina
·
kakao
·
gorzka czekolada
·
płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód:
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
W malakserze zmiksuj na drobny piasek ciasteczka. Przesyp do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masą wyłóż foremki do tartaletek i schowaj je do lodówki w celu schłodzenia.
Wypełnienie:
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
Żelatynę rozpuść we wrzątku energicznie mieszając, odstaw na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszaj serek, śmietankę i cukier. Dodaj przestudzoną żelatynę i zmiksuj mikserem do połączenia się składników. Odstaw na pół godziny aby masa zgęstniała.
W tym
czasie zmiksuj na piasek ciasteczka Maltikeks. Dodaj je do masy
serowej i wymieszaj. Masę przełóż na schłodzone spody tartaletek.
Na wierzchu rozłóż suszoną żurawinę i posyp: kakao, startą czekoladą,
płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi - wybierz co lubisz
najbardziej.
Schowaj
do lodówki na kilka godzin - masa jeszcze potrzebuje trochę
czasu by zgęstnieć
Zapewniam, że
smakują wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz