wtorek, 18 sierpnia 2020

kombajn zbożowy

Jestem mechanikiem samochodowym i zawsze chętnie pomagałem mojemu tacie i wujkowi przy różnych sprzętach w gospodarstwie rolnym. W tamtym roku wujek Stefan kupił kombajn zbożowy Claas Cosmos. Nie był on całkiem nowy, bo był wcześniej używany w niemieckim gospodarstwie rolniczym przez kilka lat. Po sprowadzeniu go do Polski wujek Stefan poprosił mnie bym pomógł mu przeglądnąć wszystkie podzespoły i silnik. Chętnie to zrobiłem i nauczyłem się ,poznałem budowę i działanie tego kombajnu. By wszystko chodziło jak należy już w tamtym roku każdego ranka przed wyjazdem wujka kombajnem z pod wiaty w pole przeglądaliśmy razem classa i robiliśmy smarowania. Wujek Stefan smarował wszystkie kalamitki, a ja robiłem czyszczenia młocarni i klepiska, ustawiałem sita ,smarowałem kosę. Przed wyjazdem w pole sprawdzaliśmy jeszcze filtry oleju i uzupełniliśmy paliwo. Gdy mieliśmy już wszystko gotowe przed wyjazdem w pole wujek zawsze zajadał swoje ulubione słodycze z firmy Dr. Gerard ,którymi mnie częstował. Tak było w tamtym roku ale i też w tym. Codziennie jeździłem do niego rano i pomagałem mu w przeglądaniu i smarowaniu kombajnu. Na zakończenie żniw ciocia Anielka ,żona wujka Stefana zaprosiła mnie na pyszne muffiny z pryncytorcikiem .Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki

2 szklanka mąki

3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju

1 szklanka maślanki

3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju

2 jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

kieliszek rumu

PryncyTorcik dr Gerard

śmietanka kremówka

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.

Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz