piątek, 21 sierpnia 2020

Ciasto na wafelkach

Dzisiaj jest upalnie więc na deser przygotowałam ciasto na wafelkach z masą budyniową i owocami w galaretce bez pieczenia. Doskonałe na letnie gorące dni. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Masa
-750 ml mleka
-200 g masła
-pół szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-3 żółtka
-3/4 szklanki mąki pszennej

Owoce w galaretce
-500 g jeżyn
-2 galaretki o smaku owoce leśne
-750 ml wrzątku

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 235 g

Sposób przygotowania: do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję masło i stawiam na palnik. W misce mieszam pół szklanki cukru, żółtka, szklankę mleka, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i masę wlewam na gotujące się mleko z masłem i mieszam do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Dno blaszki (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam pokruszonymi wafelkami od Dr Gerarda. Na wafelki wykładam gorącą masę, wyrównuję i odkładam do wystudzenia. Do miski wsypuję galaretki o smaku owoce leśne, wlewam 750 ml gorącej wody, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodaję jeżyny, mieszam i odstawiam. Lekko tężejącą galaretkę z jeżynami wykładam na wystudzone ciasto i dokładnie schładzam. Pyszne, wypróbujcie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie wafelki Pryncypałki od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz