SKŁADNIKI
OK. 30 PORCJI
- 600 g herbatników maślanych (z ząbkami), użyłam kakaowych
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
KREM CHAŁWOWY
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła (miękkiego)
- 300 g chałwy waniliowej
OPCJONALNIE
- 3 łyżki likieru kokosowego, Malibu lub likieru amaretto
- dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone sezamki, tarta czekolada, kakao
PRZYGOTOWANIE
KREM CHAŁWOWY
- Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem jeśli go używamy.
- Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
- Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch). Można wystawić na dwór aby przyspieszyć schładzanie.
- Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.
PRZEŁOŻENIE
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać pokruszoną chałwą lub tartą czekoladą lub kakao.
- Jeśli używamy do dekoracji sezamków, należy je albo dokładnie pokruszyć albo ułożyć na środku każdej porcji ciasta, bowiem duże kawałki mogą utrudniać krojenie.
Polecam rowniez ciastka dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz