środa, 22 lutego 2017

Popularne przyprawy do ciast.

Każda gospodyni w swojej kuchni używa mnóstwo różnych przypraw.
Decydujmy się, że upieczemy jakieś ciasto od razu sprawdzamy czy mamy wszystkie składniki, a w szczególności, czy mamy przyprawy do ciasta, olejki zapachowe itd.
Głównymi przyprawami do pieczenia  ciast i ciasteczek są, cukier waniliowy,  cynamon, przyprawy korzenne. Cukier waniliowy uzyskujemy z połączenia cukru ze zmieloną laską wanilii.
Natomiast wanilia to roślina dziko rosnąca w lasach Ameryki Środkowej.
Po zerwaniu jej strąki są koloru ciemnozielonego i wcale nie pachną, dopiero po specjalnej obróbce i odczekaniu około 6 miesięcy zaczynają pachnieć i nabierać aromatu. Dopiero wtedy nadają się do użytku. Wanilie stosuje się do różnego rodzaju ciast, budyniów, deserów, kompotów i lodów.
Przyprawa korzenna do piernika to zbiór kilku przypraw.  Głównym składnikiem przyprawy korzennej jest cynamon, kardamon, imbir, goździki.
Najlepszy cynamon na świecie pozyskuje się z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowców, które to rosną na dziko na Sri Lance.
Przyprawa ta ma mocny słodko gorzki smak i silny aromat korzenny. Używany jest do wypieków ciast z jabłkami do kompotów, budyniów i deserów.
Moim domownikom bardzo smakuje ryż na mleku ugotowany na gęsto i posypany cynamonem, po prostu pycha


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz