Składniki
- szklanka płatków żytnich
- szklanka płatków pszennych
- 1 i 1/2 szklanki otrąb granulowanych
- paczka otrąb owsianych 150g
- szklanka mąki żytniej razowej
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 3/4 szklanki miodu (może być scukrzony rozrobiony z ciepłym mlekiem)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- łyżka cynamonu
- 50g pestek dyni
- 50g rodzynek
- łyżka mleka
- jajko rozbełtane z odrobiną mleka do posmarowania
- sezam lub pestki słonecznika do posypania
Przygotowanie
- Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, płatki żytnie i pszenne, otręby owsiane i granulowane, pestki i rodzynki w misce, wysypujemy na stolnicę. Siekamy z margaryną, wlewamy kilka kropel esencji waniliowej, miód, wbijamy jajka, wlewamy łyżkę mleka. Zagniatamy ciasto.
- Dłońmi formujemy ciasteczka, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem rozbełtanym z mlekiem, posypujemy sezamem lub pestkami słonecznika.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas podany powyżej.
- Smacznego!
Polecam rowniez ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz