wtorek, 28 lutego 2017

Ciasteczka wielozbożowe

Składniki

  • szklanka płatków żytnich
  • szklanka płatków pszennych
  • 1 i 1/2 szklanki otrąb granulowanych
  • paczka otrąb owsianych 150g
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki miodu (może być scukrzony rozrobiony z ciepłym mlekiem)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • łyżka cynamonu
  • 50g pestek dyni
  • 50g rodzynek
  • łyżka mleka
  • jajko rozbełtane z odrobiną mleka do posmarowania
  • sezam lub pestki słonecznika do posypania

Przygotowanie

  1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, płatki żytnie i pszenne, otręby owsiane i granulowane, pestki i rodzynki w misce, wysypujemy na stolnicę. Siekamy z margaryną, wlewamy kilka kropel esencji waniliowej, miód, wbijamy jajka, wlewamy łyżkę mleka. Zagniatamy ciasto.
  2. Dłońmi formujemy ciasteczka, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem rozbełtanym z mlekiem, posypujemy sezamem lub pestkami słonecznika.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na czas podany powyżej.
  4. Smacznego!

Polecam rowniez ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz