wtorek, 14 lutego 2017

Szybkie ciasto.

                    
  Szybkie ciasto na herbatnikach wit'AM JABŁKO RODZYNKI 
                                 (bez pieczenia)

      Czasami trzeba szybko przygotować ciasto, bo goście już są  w drodze. Niedawno jadłem właśnie takie ciasto, które nie wymaga pieczenia, a smakuje wspaniale.
 Na dno tego ciasta polecam herbatniki Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
 oraz marmoladę z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował).
Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia.

         Potrzebne składniki:

       200 g  herbatników  -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
         60 g masła
       200 ml śmietanki 30%
       250  g mascarpone
           2  łyżki cukru
               tabliczka czekolady mlecznej
           1 pełna łyżka    dżemu lub marmolady
   
      Sposób wykonania.

         Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można to  zrobić  przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem).
 Pokruszone herbatniki wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Następnie  wyłożyć dno formy  i wstawić do lodówki, by stężał spód.
W między czasie czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić, by była płynna.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno,  a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia.
 Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę.
Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.

    Ciasto gotowe.    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz