wtorek, 14 lutego 2017
Szybkie ciasto.
Szybkie ciasto na herbatnikach wit'AM JABŁKO RODZYNKI
(bez pieczenia)
Czasami trzeba szybko przygotować ciasto, bo goście już są w drodze. Niedawno jadłem właśnie takie ciasto, które nie wymaga pieczenia, a smakuje wspaniale.
Na dno tego ciasta polecam herbatniki Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
oraz marmoladę z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował).
Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia.
Potrzebne składniki:
200 g herbatników -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
60 g masła
200 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru
tabliczka czekolady mlecznej
1 pełna łyżka dżemu lub marmolady
Sposób wykonania.
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można to zrobić przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem).
Pokruszone herbatniki wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Następnie wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki, by stężał spód.
W między czasie czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić, by była płynna.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia.
Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę.
Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.
Ciasto gotowe. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz