Kruche ciasto
-240 g mąki
-100 g masła
-1 żółtko
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki śmietany
-cukier wanilinowy
Czekoladowa posypka
-100 g masła
-100 g cukru
-200 g mąki
-1 łyżeczka kakao
Budyń
-2 szklanki mleka
-3 łyżki cukru
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki masła
-łyżka cukru wanilinowego
-powidła
-1, 5 szklanki malin
-ciastka Kremisie od Dr Gerard
Sposób przygotowania: kruche ciasto: masło siekam, dodaję żółtko, mąkę, cukry i śmietanę, wyrabiam ciasto, wałkuję i przekładam na blachę (35/30) Piekę w 180 stopniach przez około 15 minut, do zarumienienia. Podpieczone ciasto smaruję powidłami i układam ciastka Kremisie Dr Gerarda. Budyń: w garnku gotuję szklankę mleka z masłem i cukrami. Pozostałe mleko mieszam z mąką ziemniaczaną i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Przestudzony budyń wylewam na Kremisie, a na budyniu układam maliny. Czekoladowa posypka: z podanych składników wyrabiam kruszonkę i posypuję nią maliny. Całość piekę w 180 stopniach przez około 35 minut. Skosztujcie. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz