Moja córka przypomniała mi o urodzinach zięcia. Zięć lubi słodkie. Postanowiliśmy mu zrobić słodką
niespodziankę a mianowicie upiekliśmy mu śnieżne kule z piernikami od Doktor
Gerard. Niespodzianka ta bardzo mu się spodobała a jeszcze lepiej smakowała. Smakowała
wszystkim którzy przyszli na urodziny .Chcecie
zobaczyć jak smakują śnieżne kule przepis poniżej. Oto przepis: Składniki
• 2 opakowania pierniczków jabłko z cynamonem dr Gerard
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• kieliszek rumu (lub łyżkę konfitury wiśniowej)
• 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
• sok z połowy cytryny
do obtoczenia:
• tabliczka białej czekolady
• wiórki kokosowe
• cukier puder
Sposób przygotowania
Pierniki kruszymy rękoma w dużej misce. Kremówkę lekko
ubijamy i dodajemy do ciasteczek z resztą podanych składników. Wszystko dobrze
mieszamy i zagniatamy, masę wstawiamy do lodówki, by zrobiła się bardziej
zwarta, i by łatwiej formowało się z niej kule.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, w tym czasie
formujemy kule rękoma – najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Kulki nabijamy
na wykałaczki/ patyczki od szaszłyków, połowę kul moczymy w czekoladzie i
obtaczamy w wiórkach kokosowych. Drugą połowę obtaczamy w cukrze pudrze.
Wykałaczki można
przewiązać ładną wstążką, można również spróbować „ulepić bałwanka”.
Nabite na patyki
kule, włożone w wazonik lub wbite w jabłka będą idealną dekoracją świątecznego
stołu Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz