poniedziałek, 27 lutego 2017

„Cukiernictwo, a zapachy i aromaty.”


Jak świat światem, odkąd ludzie wymyślili ciasta i słodycze, wraz z tym postępował przemysł aromatyczny i zapachowy. Od dawna krąży powiedzenie, iż „potrzeba jest matką wynalazków” i uważam, że w tej dziedzinie ów Matka miała swój niemały udział.

Przemieszczając się w markecie w poszukiwaniu produktów spożywczych można nawąchać się takiego bukietu aromatów, że aż czasami umysł wariuje i sami nie wiemy czy wolimy np. super pachnącą czy ładnie wyglądającą wędlinę. Problem ten dotyczy szerokiej gamy produktów.

Przemysł spożywczy na dzień dzisiejszy nie jest w stanie obejść się bez aromatów, gdyż produkty byłyby ubogie smakowo lub drogie.

Cukiernictwo polskie najbardziej preferuje aromaty o smaku: wanilii, pomarańczy, śmietany i masła.

O aromatach warto wiedzieć przede wszystkim to, że dzielimy je na różne rodzaje, w zależności od sposobu wytwarzania:

            A – naturalne – najczęściej pozyskiwane z owoców.

            B – identyczne z naturalnymi – produkowane z zachowaniem identycznej struktury chemicznej jak naturalne.

            C – sztuczne – wytwarzane są w laboratoriach, gdyż mają budowę inną od naturalnych.

  „Najlepszym przykładem takiej  substancji jest powszechnie stosowana wanilina – syntetyczny składnik popularnych dodatków do ciast – cukru wanilinowego lub aromatu.

Choć przed wieloma laty została ona wyizolowana z naturalnej laski wanilii, dziś jest produkowana na masową skalę w laboratoriach chemicznych.”

 „Jednak nie powinniśmy specjalnie bać się tych substancji, ponieważ istnieją bardzo restrykcyjne przepisy, zarówno w prawie polskim, jak i europejskim, dotyczące ilości aromatów, jaka może zostać dodana do poszczególnych produktów spożywczych.”

Myślę, iż najlepszym przykładem jest Dr Gerard, który w swoich słodkich wyrobach idealnie zastosował wyraźną nutkę odpowiednio dobranych aromatów, choćby w takich ciastkach jak: PRYNCYTORCIK, MAFIJNE CHOCO, PRYNCYPAŁKI!

Spis słodkich produktów, jak i przepisy na Desery, znajdziecie na stronce: http://drgerard.eu/.

Natomiast ogrom ciekawostek na temat aromatów znajdziecie na stronce: http://kuchnia.wp.pl/aromaty-spozywcze-co-powinnismy-o-nich-wiedziec-6054910048703617a

Polecam, miłej lektury!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz