Jak świat światem, odkąd ludzie wymyślili ciasta i słodycze, wraz
z tym postępował przemysł aromatyczny i zapachowy. Od dawna krąży powiedzenie,
iż „potrzeba jest matką wynalazków” i uważam, że w tej dziedzinie ów Matka
miała swój niemały udział.
Przemieszczając się w markecie w poszukiwaniu produktów
spożywczych można nawąchać się takiego bukietu aromatów, że aż czasami umysł
wariuje i sami nie wiemy czy wolimy np. super pachnącą czy ładnie wyglądającą
wędlinę. Problem ten dotyczy szerokiej gamy produktów.
Przemysł spożywczy na dzień dzisiejszy nie jest w stanie
obejść się bez aromatów, gdyż produkty byłyby ubogie smakowo lub drogie.
Cukiernictwo polskie najbardziej preferuje aromaty o smaku:
wanilii, pomarańczy, śmietany i masła.
O aromatach warto wiedzieć przede wszystkim to, że dzielimy je
na różne rodzaje, w zależności od sposobu wytwarzania:
A –
naturalne – najczęściej pozyskiwane z owoców.
B –
identyczne z naturalnymi – produkowane z zachowaniem identycznej struktury
chemicznej jak naturalne.
C – sztuczne
– wytwarzane są w laboratoriach, gdyż mają budowę inną od naturalnych.
„Najlepszym
przykładem takiej substancji jest
powszechnie stosowana wanilina – syntetyczny składnik popularnych dodatków do
ciast – cukru wanilinowego lub aromatu.
Choć przed wieloma laty została ona wyizolowana z naturalnej
laski wanilii, dziś jest produkowana na masową skalę w laboratoriach
chemicznych.”
„Jednak nie powinniśmy
specjalnie bać się tych substancji, ponieważ istnieją bardzo restrykcyjne
przepisy, zarówno w prawie polskim, jak i europejskim, dotyczące ilości
aromatów, jaka może zostać dodana do poszczególnych produktów spożywczych.”
Myślę, iż najlepszym przykładem jest Dr Gerard, który w
swoich słodkich wyrobach idealnie zastosował wyraźną nutkę odpowiednio
dobranych aromatów, choćby w takich ciastkach jak: PRYNCYTORCIK, MAFIJNE CHOCO,
PRYNCYPAŁKI!
Spis słodkich produktów, jak i przepisy na Desery,
znajdziecie na stronce: http://drgerard.eu/.
Natomiast ogrom ciekawostek na temat aromatów znajdziecie na
stronce: http://kuchnia.wp.pl/aromaty-spozywcze-co-powinnismy-o-nich-wiedziec-6054910048703617a
Polecam, miłej lektury!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz