W przyszłą niedzielę przygotowuję DLA BABCI I DZIADKA mały
poczęstunek. Dawno się nie widzieliśmy, więc muszę się postarać. Na pewno
zaproponuję im to, co lubią najbardziej. Będą to przede wszystkim ZWIERZAKI
WIELOZBOŻOWE DR GERARDA. Moi dziadkowie, jak małe dzieci przepadają za tymi
herbatniczkami. Dodatkowo upiekę jeszcze ich ulubiony
Sernik z malinami
Składniki : 1 kg tłustego twarogu sernikowego, mielonego, 25
dag malin mrożonych, 25 dag herbatników maślanych, 6 – 8 sztuk herbatników
kakaowych, 8 jajek, 10 da masła, 250 ml śmietanki 30%, 1 i ½ szklanki cukru
drobnego, jedno duże opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, jedno
opakowanie budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 200 ml gęstej śmietany 18
%, sok z połowy cytryny, masło i bułka tarta do formy, sól.
Sposób wykonania – Herbatniki jasne pokruszyć. Wymieszać z
roztopionym i wystudzonym masłem. Masę ugnieść w tortownicy, wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą. Schładzać dwie godziny. Cukier ( drobny i
waniliowy ) utrzeć na puch z żółtkami, porcjami dodawać twaróg i słodką
śmietankę. Masę zmiksować z budyniem, kaszą i sokiem z cytryny. Delikatnie
wymieszać z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli. Na spodzie rozłożyć
maliny oraz masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, po 30
minutach obniżyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 45 minut. Wierzch ciasta
posmarować kwaśną śmietaną zmiksowaną z cukrem pudrem i piec jeszcze 5 minut.
Wystudzić, dekorować ciemnymi herbatnikami.
Przygotowanie około 120 minut plus chłodzenie.
Super rada maliny należy dodawać do ciasta jedynie lekko
rozmrożone. Warto je optoczyć w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, dzięki
temu nie będą puszczać soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz