piątek, 17 lutego 2017

POCZĘSTUNEK



W przyszłą niedzielę przygotowuję DLA BABCI I DZIADKA mały poczęstunek. Dawno się nie widzieliśmy, więc muszę się postarać. Na pewno zaproponuję im to, co lubią najbardziej. Będą to przede wszystkim ZWIERZAKI WIELOZBOŻOWE DR GERARDA. Moi dziadkowie, jak małe dzieci przepadają za tymi herbatniczkami. Dodatkowo upiekę jeszcze ich ulubiony
Sernik z malinami
Składniki : 1 kg tłustego twarogu sernikowego, mielonego, 25 dag malin mrożonych, 25 dag herbatników maślanych, 6 – 8 sztuk herbatników kakaowych, 8 jajek, 10 da masła, 250 ml śmietanki 30%, 1 i ½ szklanki cukru drobnego, jedno duże opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, jedno opakowanie budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 200 ml gęstej śmietany 18 %, sok z połowy cytryny, masło i bułka tarta do formy, sól.
Sposób wykonania – Herbatniki jasne pokruszyć. Wymieszać z roztopionym i wystudzonym masłem. Masę ugnieść w tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Schładzać dwie godziny. Cukier ( drobny i waniliowy ) utrzeć na puch z żółtkami, porcjami dodawać twaróg i słodką śmietankę. Masę zmiksować z budyniem, kaszą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli. Na spodzie rozłożyć maliny oraz masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, po 30 minutach obniżyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 45 minut. Wierzch ciasta posmarować kwaśną śmietaną zmiksowaną z cukrem pudrem i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić, dekorować ciemnymi herbatnikami.
Przygotowanie około 120 minut plus chłodzenie.
Super rada maliny należy dodawać do ciasta jedynie lekko rozmrożone. Warto je optoczyć w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, dzięki temu nie będą puszczać soku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz